De laatste dagen duiken ze steeds meer op: de haaksters die lid zijn van Random Acts of Crochet Kindness (RACK). Haken mag dan al eeuwenoud zijn, het is blijkbaar terug in. “Eén van onze collega’s van het onthaal lid is van RACK”, klinkt het vanuit het Sint-Trudoziekenhuis. De bedoeling is bijzonder mooi: kleinigheden haken en het schenken aan iemand om die blij te maken.

“Ja, onze collega haakt regelmatig kleine cadeautjes”, vertellen ze in het ziekenhuis van Sint-Truiden. “Die cadeautjes liggen langs haar bureau bij de inschrijvingen. Wanneer ze merkt dat een patiënt het moeilijk heeft, of als een kindje erg zenuwachtig is, geeft ze hen een van deze kleine kunstwerken, met de bedoeling de patiënt door deze kleine verrassing wat extra steun te bieden.”

Ook andere vrouwen in onze regio zijn er me bezig. “Iedereen die haakt heeft wel restjes garen liggen die eigenlijk niet bruikbaar meer zijn voor grotere projecten, maar wél voor kleine dingetjes. Denk aan een lief bloemetje, een vlindertje of een hartje, of misschien een klein beertje of ander beestje.” Maar wat als je nog niet kan haken? “Ook dan kun je meedoen hoor. In de groep Facebookgroep van RACK zijn er altijd mensen die tips hebben om je op weg te helpen. Zelf heb ik het haken met hulp van Youtube geleerd, en daar vind je een schat aan leuke patroontjes. Dus ik heb een playlist samengesteld met leuke kleine projectjes die niet veel garen gebruiken en makkelijk te maken zijn.”