De personeelsleden van het Sint-Trudoziekenhuis nemen soms hun hond mee naar het werk. Zowel actieve als passieve therapiedieren spelen een rol spelen in het herstelproces van patiënten. Dierentherapie is bewezen effectief te zijn in het verminderen van stress, het verlichten van pijn en het verbeteren van het algehele welzijn.

 

Bijna wekelijks komt een van de therapiehonden naar het ziekenhuis om onze patiënten te helpen met hun herstel. Deze week was het de beurt aan Diego, een ervaren therapiehond. Tussen zijn vele werk door om al onze patiënten aandacht te geven (en natuurlijk ook snoepjes te ontvangen), poseerde hij graag even voor de lens. In ons huisdierenpaviljoen kunnen patiënten in alle rust deelnemen aan deze revalidatiesessies. Dierentherapie is bewezen effectief in het verminderen van stress, het verlichten van pijn en het verbeteren van het algehele welzijn. De aanwezigheid van een therapiedier zoals Diego biedt niet alleen emotionele steun, maar bevordert ook de fysieke revalidatie van de patiënten.

Naast deze therapiesessies kunnen patiënten in ons huisdierenpaviljoen ook hun eigen hond of kat op bezoek laten komen tijdens hun ziekenhuisverblijf. Het paviljoen beschikt over een aparte ingang langs buiten, waardoor de dieren niet in het ziekenhuis zelf hoeven te komen. In deze huiselijke setting kunnen patiënten, familieleden en het huisdier rustig wat tijd samen doorbrengen. Dit biedt patiënten een gevoel van comfort en verbondenheid, wat essentieel is voor hun herstelproces. Het project is ontstaan dankzij een groepje enthousiaste collega’s. De positieve impact van dierentherapie en het huisdierenpaviljoen is al duidelijk merkbaar, en we kijken ernaar uit om dit initiatief verder uit te breiden en meer patiënten te kunnen helpen.