De rampzalige overstroming in de regio Luik van 14 juli 2021 mag dan al meer dan een jaar geleden zijn; de miserie is er nog steeds erg groot. De verenigingen van de gemeente Heers en de plaatselijke cultuurraad zetten daarom hun schouders onder een groot benefietweekend. “We zijn solidair met hen die door zware tijden gaan. We brengen onze verenigingen samen om er een ludiek weekend van te maken”, vertelt Jos Vandebrouck van de Heerse Cultuurraad. “De nood in dat gebied is nog steeds zeer hoog. De opbrengst gaat rechtstreeks naar concrete projecten.”

Het beloofd een erg druk weekend te worden in de Haspengouwse gemeente Heers. De cultuurraad organiseert er in samenwerking met de Heerse verenigingen een grote benefietactie ten voordele van de slachtoffers van de zware overstroming in Wallonië, nu al meer dan een jaar geleden. Zowel aan het kasteel van Heers als op de Herkenrodehoeve te Opheers zullen er allerhande activiteiten plaatsvinden. “Het geheel start vrijdagavond met een muzikale parade rond het kasteel”, vertelt Jos Vandebrouck. “De benefietactie zal er worden voorgesteld en de Koninklijke Harmonie Salvia heers zal bekende en populaire liedjes te berde brengen. Er zijn hapjes en drankjes, en een zaklampentocht in het kasteel. Ook zaterdag en zondag zijn er allerlei activiteiten zoals optredens, veilingen van schilderijen en andere objecten. Er zijn doorlopend rondleidingen in en rond het kasteel.” Sommige verenigingen zoals De Klompridders hebben reeds een activiteit georganiseerd. “De verenigingen hebben zich er helemaal achter gezet!”

Openmonumentendag

Ook op zondag, Openmonumentendag, valt er veel te beleven, en dat nog wel op twee plaatsen. “Er is om 10.30 uur het aperitiefoncert en om 13 uur pannenkoeken aan het kasteel. En op de Herckenrodehoeve in Opheers  kan je ambachtelijk brood leren bakken, kennismaken met innovatieve producten en genieten van een hapje en een drankje.  We willen op die manier als kleine gemeente onze solidariteit tonen met de getroffen bevolking. Vorig jaar gebeurde de catastrofe daar in het Luikse, morgen kan dat bij ons zijn. Wij kijken niet naar een grens.”

“Dit mogen we niet vergeten”

                                                                                   

Dat de ellende er nog steeds voortduurt bevestigt ook Suzy Jansen uit Vechmaal, die vanaf dag één betrokken raakte bij de dramatische gebeurtenissen. “Een klant belde me die 14e juli 2021 om een afspraak af te zeggen. Zijn moeder zat in nood en had hulp nodig. Ik heb toen gevraagd of ik ook iets kon doen. Eénmaal ter plaatse werd ik sterk aangegrepen door wat ik daar zag. Je wordt door dat eerste verhaal gepakt, en dan volgt een tweede, een derde,… het stopte gewoon niet. De schrijnende verhalen bleven maar binnenkomen.”

Suzy (foto) en haar man Marc hielden inzamelacties en blijven ruim een jaar later nog steeds hulp bieden

Ter plaatse bouwde Suzy haar netwerk uit en onderhield contacten met de getroffen bewoners. “Mensen van in de tachtig jaar die de winter moesten doorkomen zonder ramen, mensen die psychisch achteruit gaan, geen financiële steun krijgen voor hun kind met een handicap, een huis moeten gaan verbouwen terwijl ze al bejaard zijn,… de ellende is daar nog lang niet voorbij. Ik ben erg blij dat in onze gemeente tot ver daarbuiten mensen blijven geven. Wat daar is gebeurd mogen we nooit vergeten. Mijn man en ik, en met ons vele anderen, zullen zich blijven inzetten zo lang het nodig zal zijn.” Nu wordt er vooral gefocused op het strippen en renoveren van de getroffen huizen. Het koppel uit Vechmaal lanceert daarom een oproep voor wie werkmateriaal kan missen.

                                                     

Suzy wil de komende weken een uitleendienst ter plaatse opzetten. “Boren, hamers, zagen, slijpschijven, hogedrukreinigers,… alles is welkom. We hebben net 14 palletten verf gebracht.”

Benefietactie op 9, 10 en 11 september aan het kasteel van Heers, Nieuwe Steenweg te Heers, en op zondag 11 september in de Herckenrodehoeve, Opheersstraat 81, Opheers.

Werkmateriaal binnenbrengen voor de renovatiewerken kan via hulp.overstromingsgebied@gmail.com

Foto’s – © Suzy Jansen en Rudi De Cock