De voorbije week werd er onder de noemer Malnutrition Awareness Week in kaart gebracht hoe het wereldwijd staat met de link tussen ondervoeding en onze volksgezondheid. Het doel van deze dag is om ondervoeding in ziekenhuizen wereldwijd in kaart te brengen en te bestrijden. Uniek voedingsonderzoek toont aan dat zuivel een belangrijke rol kan spelen om ondervoeding bij ouderen tegen te gaan. Het Tongerse AZ Vesalius deed ook mee want ‘meten is weten’.
“Onze verpleegkundigen wegen en meten de patiënten en registreren de voedingsinname”, vertelt men bij AZ Vesalius. “Onze diëtisten analyseren de gegevens analyseren en blijven verder opvolgen in het patiëntendossier. Dit is een belangrijke stap in de richting van een gezondere toekomst voor onze patiënten.” De Malnutrition Awareness Week belicht de strijd tegen ondervoeding. “Zo weten we dat zuivel een belangrijke rol speelt in preventie”, zegt Liliane Driesen van VLAM, het Vlaamse Agentschap dat onder andere landbouwproducten promoot. “Ondervoeding treft meer zieken en ouderen treft dan gedacht. Dit gaat niet alleen ten koste van levenskwaliteit maar ook van de volksgezondheid. Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen: uniek voedingsonderzoek toont aan dat zuivel een belangrijke rol kan spelen om ondervoeding bij ouderen tegen te gaan.
Woonzorgcentra
Ondervoeding tijdig opsporen maar ook de nodige voedingsondersteuning bieden, blijven onderschatte aspecten. Uit onderzoek van Dr. Sandra Iuliano (University of Melbourne) blijkt dat er alvast eenvoudige stappen te nemen zijn in de strijd tegen ondervoeding in woonzorgcentra wat het voedingsaanbod betreft. “Wat extra zuivel betekent al gauw minder botbreuken door minder ondervoeding. Dr. Sandra Iuliano voerde een grootschalige twee jaar durende voedingsinterventiestudie uit met het oog op minder valincidenten en fracturen in woonzorgcentra. Heupfracturen maken er 42% uit van alle fracturen. Die zorgen bovendien voor extra zorgen en kosten voor zowel het gezondheidssysteem als voor de woonzorgcentra, ook in ons land. Extra zuivel verwerken in de voeding resulteerde in 11% minder valpartijen, 33% minder botbreuken en 46% minder heupfracturen. De algemene levenskwaliteit verbeterde.”
Smaak
Melk en melkproducten zijn bovendien qua smaak en gebruik vertrouwde producten voor ouderen maar ook voor koks in de zorg. Zij kunnen zuivel op veel verschillende, eenvoudige en lekkere manieren in de voeding verwerken en aanbieden. Het is namelijk belangrijk om nutriëntrijk voedsel aan te bieden dat ouderen ook lekker vinden en herkennen. “Om die redenen koos dr. Iuliano voor melk en melkproducten als interventiemaatregel”, besluit men bij VLAM.
Beeld © azv