Het zomeraanbod 2023 in de Haspengouwse steden en gemeenten oogt mooi. De vakantie heeft dicht bij huis veel te bieden. We wandelen even door het aanbod voor de komende dagen in onze regio, te beginnen in Sint-Truiden. Van darts in het Oud Atheneum tot en met Parkies en de Fiesta Mondial in het stadspark; de stad gaat bruisen.

 

Sint-Truiden mag de spits afbijten in onze Haspengouwse activiteitenkalender. De allereerste ‘Parkies’ gaat door op donderdag 6 juli in het Truiense stadspark. Guy Harris (foto) zal er met de band Rocket Guy een muzikaal eerbetoon brengen aan Elton John. Al sinds zijn prille jeugd speelt Guy Harris piano op een hoog niveau. Hij genoot zijn muzikale opvoeding bij St. George’s Chapel in Windsor Castle en de Royal Schools of Music en voltooide zijn vocale studies bij topper David Lowe. Harris zal zich helemaal inleven in de liedjes van Elton John. Aanvang om 19 uur. Sfeer verzekerd!

(Foto’s © Media Haspengouw – Scroll telkens verder onder de foto’s die je tegenkomt)

 

Darts

Aanstaande zaterdag 8 juli wordt er de ganse dag een open Dartstoernooi gehouden in de sporthal van het Oud Atheneum in de Zoutstraat. De eerste wedstrijden beginnen om 11 uur en de finale wordt gespeeld om 19 uur. Het gaat om een toernooi voor recreanten. De deelname bedraagt 10 euro en inschrijven doe je via info@vrijstaata.be

Diezelfde avond treedt de band Nieuw Vuur (foto hieronder) op vanaf 21 uur, en dat op het terras van Vrijstaat A. Peter Preuveneers vormt sinds kort samen met Philip Vanoppen en Wim Lauwers een nieuwe groep waarbij ze nummers brengen over wat is en wat kan, over wat was en over dat wat niet mag, over dromen en verlangens, over (wan)hoop en verboden liefdes. De bandleden van Nieuw Vuur koesteren een voorliefde voor gitaar, piano, accordeon, sax en zang.

 

Bar Mondial

Diezelfde avond brengen de jongeren van IntercambioSO met cocktails en zwoele dansnummers de zusterstad Nueva Guinea dichter bij Sint-Truiden, in De Ark in het stadspark.

Fiesta Mondial

De dag nadien, zondag 9 juli, wordt de lijn doorgetrokken want tussen 14 en 19 uur vindt het 22e Fiesta Mondial in het stadspark plaats, het decor van een exotisch wereldfeest dat volledig in het teken staat van het ontdekken van verschillende culturen en projecten in een exotische sfeer. Net zoals vorige edities kunnen bezoekers proeven van gerechtjes van overal ter wereld geserveerd door Truiense gezinnen en gemeenschappen, gezellig snuisteren op de multiculturele markt of onderuitzakken aan het exotische terras. Een portie muziek en veel leuke kinderanimatie maakt het plaatje compleet. Tussendoor zorgt Circus In Beweging voor straatanimatie.

Zomerbabbel

Nog in Sint-Truiden zijn er taalactiviteiten voor kinderen op dinsdag en donderdag (foto). De zomerbabbels staan in functie van het samen al spelenderwijs verder ontwikkelen van de Nederlandse taal. De activiteiten vinden telkens in de voormiddag plaats tussen 9 uur en 12 uur in Cultuurcentrum De Bogaard en zijn gratis. Bij goed weer wordt er buiten gespeeld in de tuin van het klooster op de Minderbroederssite recht tegenover het Cultuurcentrum.

 

Borgloon

Ook in Borgloon kan je Haspengouw in volle vakantie ervaren. Begeleide wandelingen, een Proevertjestocht, een nocturne met meeslepende volksverhalen. In het glooiende Loonse landschap vloeien kunst, natuur en cultuur naadloos over in elkaar. Tijdens een bezoek aan het Fruitbelevingscentrum in de oude Stoomstroopfabriek kom je alles te weten over de geschiedenis van de Loonse stroop en hoe die vandaag nog wordt gemaakt. De Loonse oogst wordt ontdekt via leuke spelletjes en verborgen weetjes. Na het bezoek is er een mooi aanbod in de streekproductenshop en misschien ga jij wel naar huis met een smaakmakend cadeautje van het huis.

Boekenmarkt

Nog in Borgloon vindt op 9 juli 2023 op het Speelhof (nr. 15) voor de 5de keer de jaarlijkse boekenmarkt plaats waarbij aan iedereen de kans wordt geboden om een kraampje uit te baten. Wie weet vind je in één van de standen wel superleuke boeken voor je (klein)kinderen of net dat langgezochte item om je collectie te vervolledigen. Organisator is de bibliotheek van Borgloon en houdt zelf eveneens een grote opruimactie en biedt afgevoerde boeken op de markt aan tegen 0,50 eurocent per stuk. Om de sfeer extra gezellig te maken wordt er voor gezellige randanimatie gezorgd voor groot en klein. Nagenieten kan op de terrasjes op het plein. Iedereen welkom dus op zondag 9 juli van 13 uur tot 18 uur. De bibliotheek voorziet een overdekte marktkraam. Meer info op https://borgloon.bibliotheek.be

Avondmarkt

Eén dag later, op maandag 10 juli, vindt in datzelfde Borgloon de jaarlijkse Avondmarkt plaats. Tussen 17 en 20 uur vind je pal in het centrum lokale handelaars en marktkramers, maar zeker ook koopjes, een hapje en tapje, een streepje muziek. De avondmarkt wordt georganiseerd door het lokaal bestuur Borgloon in samenwerking met de Provinciale Beroepsvereniging van marktkramers Limburg. Slenter gezellig langs de marktkraampjes op de Tongersestraat, Steenstraat, Speelhof, Papenstraat, Markt, Abeelplein, Wellenstraat en Graethemstraat.

Kom je met de auto? Parkeren kan op één van deze stadsparkings: P1 Graaf (30 pl.) – P2 Graaf Lodewijkplein (40 pl.) – P3 Nieuwland (50 pl.) – P4 Sporthal (65 pl.) – P8 Walstraat (42 pl.)

Kroningsfeesten in Tongeren

De 19de Kroningsfeesten duren nog tot 9 juli.