450 artsen waarschuwen in een open brief

Er zijn gemiddeld 15 ziekenhuisopnames en 89 nieuwe besmettingen per dag in ons land. Daarmee blijft de epidemie verder afzwakken, toch roept Sciensano op om voorzichtig te blijven. In Limburg kwamen er sinds gisteren 7 nieuwe besmettingen bij.

De zeven nieuwe gevallen brengen het totaal bevestigde besmettingen in onze provincie nu op 6.556. Op weekbasis is duidelijk zichtbaar dat de epidemie in België verder afzwakt. Maar dat mag volgens Sciensano geen reden zijn om de teugels helemaal te vieren. Voorzichtigheid en respect voor de belangrijkste maatregelen – mondmaskers, handhygiëne en social distancing – blijven

Tussen 16 en 22 juni waren er in België dagelijks gemiddeld 89 nieuwe besmettingen. Dat is een daling van 6 procent vergeleken met de week voordien (94). In dezelfde periode daalde ook het gemiddeld aantal dagelijkse overlijdens van 8 naar 7. In totaal heeft het virus in ons land wel al 9.731 mensenlevens geëist.

In de hele provincie werden in deze periode 61 nieuwe gevallen gemeten. De helft daarvan komt uit Houthalen-Helchteren (11), Genk (10), Maasmechelen (7) en Heusden-Zolder (4). De overige gemeenten met positieve gevallen zijn Gingelom en Peer (3), en Alken, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Oudsbergen en Sint-Truiden met elk twee besmettingen. In As, Beringen, Borgloon, Bree, Diepenbeek, Ham, Hamont-Achel, Herk-de-Stad, Lommel, Riemst en Tongeren was er maar één besmetting.

De overige 19 Limburgse gemeenten zijn al minstens een week coronavrij: Bocholt, Halen, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heers, Herstappe, Hoeselt, Kinrooi, Kortessem, Leopoldsburg, Lummen, Maaseik, Nieuwerkerken, Pelt, Tessenderlo, Voeren, Wellen, Zonhoven en Zutendaal. Het blijft een momentopname die elke dag kan veranderen.

In Gingelom en Houthalen-Helchteren is de drempelwaarde van de incidentie (de verhouding nieuwe gevallen op het inwonersaantal) boven 20. Er is geen reden tot paniek omdat het in Gingelom om één woonzorgcentrum gaat en in Houthalen om enkele clusters in het asielcentrum. Bovendien gaat in gemeenten met weinig inwoners deze waarde al snel boven de 20.

De Belgische ziekenhuiscijfers zijn actueler en verwijzen naar de week van 19 tot 25 juni. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames zakte van gemiddeld 18 naar 15 per dag. Er verblijven nu nog 255 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen, een daling van 25% vergeleken met vorige week. Op de intensieve zorgen zijn nog 38 bedden bezet, ook dat is een daling van ruim een kwart. In totaal moesten er al 17.701 mensen voor een behandeling naar het ziekenhuis.

Open brief
Meer dan 450 artsen trekken echter in een open brief aan de alarmbel omwille van het gebrek aan draagvlak voor de coronamaatregelen. Ze benadrukken dat een goede naleving van de richtlijnen cruciaal blijft om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

De artsen spreken over een “gemiste kans” dat mondmaskers niet geïntroduceerd worden nu de maatregelen versoepelen. De belangrijkste motivatie zou een gebrek aan draagvlak bij de bevolking zijn. “De cijfers” vertonen immers al een tijdje een “dalende trend”. “We lijken hierbij echter te vergeten dat deze dalende trend er gekomen is tijdens een periode van lockdown en met weken nadien het nog steeds nauwgezet naleven van de regels”, klinkt het in de brief, die gepubliceerd werd door het weekblad Knack

Ziekenhuizen
In de Limburgse ziekenhuizen zijn er volgens de meest recente cijfers van Sciensano nog 30 patiënten, waarvan 3 op intensieve zorgen. Eén persoon moet nog beademd worden.

In de woonzorgcentra in onze provincie blijft de situatie stabiel. Op dit moment zijn er nog 18 bevestigde gevallen (personeel en bewoners) in de rusthuizen in Limburg. Tien bewoners van de woonzorgcentra verblijven op dit moment nog in het ziekenhuis met covidsymptomen. Tot nu toe zijn er 527 rusthuisbewoners gestorven aan het virus, 116 sterfgevallen zijn effectief bevestigd door een coronatest.