De voorbije 24 uur arriveerden er 578 nieuwe patiënten in de ziekenhuizen, 377 mensen werden ontslagen. Het aantal nieuwe opnames blijft zo opnieuw stabiel. Er vielen wel opnieuw 132 doden. Het totale aantal overlijdens door corona staat zo op 1.143.

Op dit moment liggen 5.552 mensen in het ziekenhuis met het coronavirus. Gisteren werden 578 nieuwe patiënten opgenomen. 1.205 mensen liggen op intensieve zorg, dat is een stijging met 176 in de afgelopen 24 uur. 916 patiënten hebben beademing nodig, dat zijn er 61 meer dan gisteren. De cijfers werden bekendgemaakt op de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum.

De epidemie evolueert veel trager dan indien er niets was gedaan, en wordt beheersbaar. Steeds meer mensen bouwen immuniteit op, hopelijk zullen de cijfers daardoor dalen. Maar inspanningen blijven belangrijk, ook wanneer de cijfers zouden zakken.’

De wetenschappers maken zich uiteraard ook zorgen omdat elk overlijden er een te veel is, maar paniek hoeft niet. Ten eerste is ons land vrij snel overgegaan tot maatregelen, hoewel dat al op vrijdagmiddag gemogen had in plaats van vrijdagnacht, en breder testen ook wat laat komt. Voor accidenten zoals de lockdownfeestjes en terrastoerisme in Nederland betalen we een prijs van mogelijk 40 doden per dag, maar in het algemeen werken de maatregelen, tenzij voor hardleerse exemplaren. We beklimmen een berg en rijden bovenaan een eindje op een plateau. Hoelang dat plateau precies duurt, weten we niet omdat het een nieuw virus is. Nu het aantal nieuwe hospitalisaties lijkt te stagneren, lijken we meer op een plateau te zitten dan op een helling naar een veel hogere piek.

Ons land gaat ook een noodvoorraad medicijnen aanleggen om de dreigende tekorten op te vangen die ontstaan zijn door de coronacrisis. Het gaat om paracetamol, morfine, chloroquinefosfaat en de pijnstiller fentanyl. Die voorraad zal alleen worden gebruikt als er een acuut probleem ontstaat.

Het aantal bevestigde besmettingen in Limburg bedraagt meer dan 2.000. Op dit moment zijn in onze provincie met zekerheid 2.042 inwoners besmet met het coronavirus, dat zijn er 140 meer dan gisteren. De stijging is  niet zo sterk al de voorbije dagen, want donderdag waren er nog 202 extra gevallen. Het werkelijke aantal besmettingen ligt in Limburg natuurlijk nog een stuk hoger, net als in de rest van het land, omdat niet iedereen met symptomen ook getest wordt.

Het aantal besmettingen per 10.000 inwoners bedraagt in Limburg 24, en dat is bijna het dubbele van de andere Vlaamse provincies: Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen hebben 16 mensen op 10.000 besmet, Oost-Vlaanderen 13 op 10.000 besmettingen en Antwerpen 12 op 10.000 besmettingen.