Tijdens de lockdown heeft de Tongerse portretfotograaf Bert Daenen artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel uit drie Limburgse ziekenhuizen geportretteerd. Een daarvan is het Sint-Trudo Ziekenhuis van Sint-Truiden

Op die manier wil hij de mensen die in deze uitzonderlijke periode in de zorgsector werken tonen, een gezicht geven en hun verhaal vertellen. Een aantal portretten werden door gerenommeerde PhotoVogue Italië geselecteerd en opgenomen in hun online fotografieplatform.

De reeks krijgt de naam ‘achter het masker’ en bestaat uit een 100-­‐tal portretten die samen met pakkende getuigenissen een unieke en serene inkijk bieden in hoe deze periode in de ziekenhuizen werd ervaren.

De foto’s werden genomen in de consequent toegepaste belichting en afwerking die kenmerkend is voor de portretstijl van Bert Daenen waardoor de reeks één visueel geheel vormt.

Van 17 juli t.e.m. 2 augustus loopt in het refugehuis in Hasselt een expo waar de volledige reeks met de getuigenissen worden getoond. Deze expo is tot stand gekomen in samenwerking met fotograaf Bert Daenen van ‘het portret’, UHasselt, het Jessa ziekenhuis in Hasselt, az Vesalius in Tongeren en Sint-Trudo in Sint‐Truiden.

Bert Daenen heeft zich gespecialiseerd in het creëren van tijdloze, serene portretten in een eigen, specifieke stijl.  Zijn werk werd onder meer vorige zomer geëxposeerd in de Tongerse Basiliek in het kader van cultuurfestival ‘MoMeNT’. Deze expo werd één van de blikvangers van het cultuurfestival en ontsnapte niet aan de aandacht van de pers en de cultuurwereld.

 

De expo is van 17 juli t.e.m. 2 augustus telkens op vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken, van 13:00 tot 18:00 uur en is vrij toegankelijk. Een selectie uit de 100 portretten en getuigenissen: https://www.hetportret.be/achterhetmasker