Bij Neerwinden werd er een paar keer serieus gevochten. Dat heb je als je strategisch goed gelegen bent.

De Eerste Slag bij Neerwinden (29 juli 1693) vond plaats tussen het Franse leger van Lodewijk XIV, onder leiding van de hertog van Luxemburg en dat van de Liga van Augsburg onder Willem III van Oranje-Nassau, koning van Engeland en stadhouder van de Nederlandse Republiek.

De Tweede Slag bij Neerwinden (18 maart 1793) vond plaats tussen het revolutionaire leger van Frankrijk onder generaal Charles-François Dumouriez en een Oostenrijks-Zuid-Nederlands leger onder het bevel van Frederik Jozias van Saksen-Coburg-Saalfeld en generaal Karel Mack von Leiberich. In de kerk van Neerhespen, de Sint-Mauritiuskerk, bevindt zich nog steeds een kanonskogel in het midden van de kerkmuur. Een herdenkingsplaat op de gevel verwijst naar deze historische veldslag.

Nu is er een unieke kans om de lopende archeologische opgravingen in Laar te bezoeken! De site is gelegen te midden van het slagveld van de beroemde “Slagen bij Neerwinden” (1693 en 1793).
Schrijf je in voor een boeiende rondleiding. Kom meer te weten over de geschiedenis van deze “Slagen” en ontdek welke bodemvondsten de archeologen hiervan terugvinden.
De rondleidingen gaan door in kleine groepjes (15 à 20 personen), en dit tussen 10u en 16u30. Vooraf inschrijven is nodig! Dit kan vanaf 15 september.
Na je inschrijving bezorgen we je verdere praktische informatie (locatie, parking, coronarichtlijnen).

Praktische informatie
Wanneer: Za 10 oktober 2020van 10 tot 16.30 uur
Prijs: Gratis
Waar: archeologische opgraving,  Mottendelstraat, 3400 Landen
Tickets: http://www.ioedzuidhageland.be
Contact: info@ioedzuidhageland.be
Organisatie: IOED Zuid-Hageland