Na het gisteren bekend gemaakte rapport van Audit Vlaanderen heeft het schepencollege van Sint-Truiden in een spoedvergadering beslist om ook een tuchtprocedure te starten naar de ondergeschikte van de financieel directeur omdat die de bedragen naar oud-burgemeester Jef Cleeren overschreef. De partij Vooruit wil dat ook burgemeester Kempeneers (cd&v), ex-burgemeester Veerle Heeren (cd&v) en ex-schepen Jo François (N-VA) volledige klaarheid brengen van hun rol in de zaak.

De rol van de ambtenaar die de betalingen aan wijlen Jef Cleeren heeft verricht zal in de tuchtcommissie verder worden onderzocht, maar hij wordt niet geschorst. “Hij is slechts een uitvoerder is en niet de bedenker van de hele constructie”, klinkt het. “De ambtenaar in kwestie gebruikte de kaart van een niets vermoedend personeelslid op onrechtmatige wijze”, aldus de onderzoekers van Audit Vlaanderen. Die kaart met pincode op een post-it werd eind 2015 ingeleverd en tot eind 2020 gebruikt om een dubbele handtekening te zetten bij financiële transacties. Zo zijn er heel wat vragen te stellen bij een totaalbedrag van 8,2 miljoen euro. Over de tweede betaling van 15.000 euro aan Jef Cleeren zegt de financieel directeur in het rapport dat hij er eerst niets van wist omdat hij toen met ziekteverlof was. “Het gaat over een ondergeschikte, niet de bedenker van het plan, maar natuurlijk pleit hem dat niet vrij”, zegt Gert Stas (Vooruit) die in de tuchtcommissie zit. “De man kan gesanctioneerd worden door de algemeen directeur na een tuchtprocedure.”

Politieke verantwoordelijkheid

Oppositieraadslid Ludwig Vandenhove van Vooruit is er niet van overtuigd dat de politiek niet op de hoogte was van de leningen aan Jef Cleeren. “In het rapport wordt nu aangeduid wie binnen de administratie verantwoordelijk was. Maar er is ook nog zoiets als politieke verantwoordelijkheid. De toenmalige burgemeester Veerle Heeren (CD&V) zit mee in het verhaal. Ik wil ook uitleg krijgen van de toenmalige schepen van Financiën Ingrid Kempeneers (CD&V), de huidige burgemeester. Haar opvolger, Jo François (N-VA) heeft intussen ook ontslag genomen. Ik vind dat de politiek verantwoordelijken moeten bewijzen dat ze er niets mee te maken hebben. Ze zouden best transparant zijn en dat zijn ze tot nu toe nog niet geweest.”

Foto ©Media Haspengouw