Een bijzonder moment donderdagnamiddag in Sint-Truiden. De 73-jarige Huguette Jadoul ontving de duizendste ‘bib aan huis’ uit handen van schepen Jurgen Reniers. Om de inwoners van Sint-Truiden extra ontspanning te bezorgen tijdens de coronacrisis, startte de Bibliotheek Toni Coppers begin april met deze service. De thuisbezorgdienst van de bib blijkt dan ook een absoluut succes te zijn.

De Bibliotheek Toni Coppers, die bij het begin van de coronacrisis de deuren sloot, startte begin april met een service aan huis. Zo konden mensen ook tijdens de lockdown boeken en andere materialen ontlenen. Het was meteen een schot in de roos. Mensen kregen het gereserveerde materiaal op enkele dagen tijd aan huis geleverd. Deze week mocht de bib het duizendste pakket aan huis bezorgen.

“Op dinsdag 2 juni gaat de bibliotheek Toni Coppers opnieuw open. Maar we verwachten hier niet meteen een stormloop. Dankzij onze ‘bib aan huis’ zijn de mensen van Sint-Truiden en Nieuwerkerken gedurende de hele periode bediend. Daarnaast is ook de uitleentermijn van materialen verlengd naar 30 juni. Bibliotheekgebruikers hebben dus nog een hele maand de tijd om het uitgeleende materiaal in te leveren”, vertelt schepen van bibliotheek Jurgen Reniers.

De bibliotheek kan vanaf volgende week voorlopig enkel bezocht worden om materialen uit te lenen. Publieks-pc’s, naslagwerken, tijdschriften en kranten zijn omwille van hygiënisch standpunt niet toegankelijk voor het publiek. Ook de voorleeshoek blijft voorlopig gesloten. De bibliotheekbezoekers kunnen hun boeken inleveren via de boekengleuf aan de ingang. Om de veiligheid te waarborgen en alle mogelijke  besmettingen van Covid-19 via de boeken tot het minimum te herleiden,  gaat al dit materiaal drie dagen in quarantaine.

“Uit onze statistieken blijkt dat alle soorten uitleenmateriaal het goed doen. De romans zijn altijd al populair en we zien dat leesboekjes om te leren lezen, vertelplaten, gezelschapspellen en dvd’s  het ook zeer goed gaan. Het meest gevraagde boek is dat van ‘De zeven zussen’, een zevendelige reeks over liefde en verlies,  geschreven door Lucinda Riley. Het is ons ook opgevallen dat binnen eenzelfde huishouden meerdere gezinsleden boeken bestellen. Ieder van hen krijgt dan een eigen boekenpakketje dat we gelijktijdig leveren. Bovendien stellen we vast dat er een mooie spreiding is van de aanvragen over heel Sint-Truiden”, vertelt schepen van bibliotheek Jurgen Reniers.

De duizendste levering ging naar de 73-jarige Huguette Jadoul.  Hoewel ze eigenlijk de boeken bestelde voor haar echtgenoot. Mevrouw Jadoul en haar man zijn trouwe klanten van de bib. Elke 14 dagen gaan ze naar de Truiense bibliotheek.

“Dit pakketje is al onze derde bestelling via de bib-aan-huisdienst. We zijn ontzettend blij met deze service. Als de bibliotheek vanaf volgende week weer opent, gaan we zeker langs. Voorlopig kunnen we weer verder met deze boeken en zijn we heel blij met het het boek ‘Dichtbij’ uit de reeks ‘Time to momo’ dat we cadeau kregen”, vertelt Huguette.

“Heel wat mensen hebben de weg gevonden naar onze online bibliotheek, ook mensen voor wie de verplaatsing naar de gewone bibliotheek moeilijk is omwille van mobiliteit. Voor hen onderzoeken we of de bib aan huis in de toekomst kan blijven leveren. Ondertussen hebben we ook goed nieuws voor alle e-book lezers. Vanaf midden september zal dat aanbod aanzienlijk uitbreiden. E-book zijn digitale boeken die mensen gedurende een bepaalde termijn via hun eigen toestel, tablet of e-reader, kunnen lezen”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

De bibliotheek Toni Coppers,  Capucienessenstraat 8, 3800 Sint-Truiden, is open van maandag tot vrijdag van 12u tot 18u en op zaterdag van 10u tot 16u.