Wie vrijdag niet in Brussel moet zijn, blijft beter thuis. Dat is de conclusie van TruiensNieuws na gesprekken met Vlaamse verkeersexperten. Land- en tuinbouwers vanuit heel Vlaanderen rijden met tractoren naar Brussel om er actie te voeren.

Niet alleen de secundaire wegen, heel Brussel en ook het openbaar vervoer zal vast komen zitten. “Wie van thuis uit kan werken, of een snipperdag kan nemen, zou dat beter doen”, klinkt het. In Limburg zelf zal, eenmaal de colonne van tractoren vertrokken is de rust weerkeren en worden er binnen de provincie geen verkeersproblemen verwacht.

De boeren willen hun ongenoegen uiten over het politieke akkoord dat de stikstofuitstoot moet verminderen. Vooral in de regio Brussel wordt veel verkeershinder verwacht. Ook het openbaar vervoer dreigt overbezet te geraken.

Vanuit Limburg vertrekken de landbouwers in Riemst, om 7.30 uur aan de Aveve. Via de secundaire gewestwegen gaat het dan via Borgloon waar het op de parking van de MacQueens verzamelen geblazen is om 8.30 uur. Drie kwartier later passeert de colonne via het rond punt te Brustem en trekken ze via de Haspengouwlaan naar Tienen, Boutersem en Kortenberg. In Leuven worden ze vervoegd door de groep uit Diepenbeek en Hasselt. Ook vanuit andere landsdelen komen er colonnes. Brussel wordt een bezette stad vandaag.