Door de coronacrisis ligt het verenigingsleven ook helemaal stil. Heel veel lokale verenigingen lijden er onder, alle activiteiten werden namelijk stilgelegd. Hoe zullen verenigingen de coronacrisis doorstaan? En wat voor gevolgen zal deze crisis met zich meebrengen voor het verenigingsleven? Romain Martens, voorzitter van Handbal Sint-Truiden, beantwoordt onze vragen. 
4/05/20 – Feyza Ozcan

Ook bij Handbal Sint-Truiden voelt men duidelijk de gevolgen van het coronavirus. Vanaf het moment dat de veiligheidsmaatregelen werden ingevoerd in ons land, werden alle activiteiten volledig stilgelegd bij de Truiense team. “Momenteel ligt alles plat, alle wedstrijden en trainingen liggen stil”, vertelt Romain Martens ons.

Versoepeling maatregelen
Ondanks de versoepeling van de maatregelen is er geen sprake van een heropstart voor Handbal Sint-Truiden omdat alle contactsporten voorlopig nog steeds verboden zijn. “Nu sowieso zal er geen heropstart zijn voor 1 augustus, want alle trainingen liggen stil en de competitie ligt stil dus we gaan geen activiteiten meer hebben tot en met 1 augustus”. De voorzitter hoopt echter alles terug te kunnen opstarten op 1 augustus.

Problemen bij heropstart
Volgens de voorzitter zal het probleem vooral financieel liggen bij een eventuele heropstart. “Als de ploeg terug kan opstarten vanaf 1 augustus, zoals men hoopt, zullen er kosten van trainingen en trainers zijn. Het probleem is dat de kosten er al in augustus zullen zijn en de inkomsten pas ten vroegste begin september als de activiteiten terug kunnen en mogen starten. Daarbij zijn “e afhankelijk van de sporthallen. Dat betekent dus dat als er zalen beschikbaar zijn, de ploegen pas kunnen terug starten”, aldus Romain Martens.

Kampioenschap stopgezet
Ook het kampioenschap werd stopgezet. “Normaal gezien hadden wij een grote kans om kampioen te worden, maar dat is helaas niet doorgegaan”, zegt Romain Martens.

Financiële aspect
“Alles zal een beetje van de toekomst afhangen, in die zin dat wij een enorme impact verwachten in het financiële aspect. Ik kom altijd terug op het financiële, want voor de rest kunnen wij onze plan wel trekken en dat doen wij nu ook”, vindt de voorzitter. Verder vertelt hij dat door de economische crisis de sponsoring heel fel zal verzwakken. De onzekere situatie brengt ook bij Handbal Sint-Truiden een aantal vragen met zich mee. De voorzitter vraagt zich af hoe dat de stad haar subsidies gaat kunnen betalen en hoe zij dit gaan aanpakken. Tenslotte zegt hij: “De kosten blijven, het zal niet minder zijn. Die kosten zullen er zijn maar als er geen inkomsten zijn of nog niet voldoende, hoe gaan we dat financieel kunnen rechthouden om toch alles te kunnen betalen”, vraagt voorzitter Martens zich af.