Het gemiddelde aantal coronabesmettingen blijft fors afnemen. In een week tijd is er een daling met 42 procent tot ruim 26.000 per dag. Ook het aantal ziekenhuisopnames blijven dalen, er zijn er nu gemiddeld 316 per dag. De overlijdens blijven helaas in stijgende lijn. Bekijk hier de meest recente cijfers va Sciensano en van de VUB.

Tussen 31 januari en 6 februari werden in ons land elke dag gemiddeld 26.454 besmettingen geregistreerd, dat is een daling met 42 procent in vergelijking met de week ervoor (24 – 30 januari). Tussen 31 januari en 6 februari werden gemiddeld elke dag 76.000 testen uitgevoerd. Dat is een daling met 31 procent. De positiviteitsratio in diezelfde periode bedroeg 38,8 procent. Dat cijfer betekent dat net geen 39 op de 100 tests positief waren.

Piek van de ziekenhuisopnames is bereikt
Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen. Tussen 3 en 9 februari werden per dag gemiddeld 316 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 14 procent. Dat cijfer slaat op mensen die specifiek wegens COVID-19 in het ziekenhuis belanden, niet op mensen die met een andere aandoening in het ziekenhuis terechtkomen en vervolgens positief testen op het coronavirus.

Er liggen momenteel 4.091 personen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen, ook hier zien we nu een afname, met 3 procent. Dit gaat wel over alle covidpatiënten, dus ook mensen die eerst met een andere aandoening werden opgenomen. 430 van hen liggen op de afdelingen intensieve zorg. Dat aantal blijft gelijk in vergelijking met een week geleden.

De piek van ziekenhuisopnames hebben we dus bereikt, maar de druk op het zorgsysteem blijft heel hoog.

Het aantal overlijdens neemt nog toe
Tussen 30 januari en 5 februari overleden dagelijks gemiddeld 41 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 24 procent meer dan in de week ervoor. In totaal zijn er in België al 29.497 corona-overlijdens te betreuren. Vrijdag 4 februari piekte het aantal overlijdens op 53. Het is van de vierde golf – begin december – geleden dat voor die parameter nog zulke hoge cijfers werden opgetekend.

De dagcijfers en de nationale barometer