Zoals heel veel andere sectoren worden de verenigingen sterk beïnvloed door het coronavirus. Vanaf het moment dat het virus tevoorschijn kwam werden de activiteiten van de Sint-Augustinusscouts in Sint-Truiden direct stilgelegd. Wat voor gevolgen zal deze crisis nu hebben op het verenigingsleven? Wij spraken met Nick Mathijs van de groepsleiding Sint-Augustinusscout Sint-Truiden.
30/04/20 – Feyza Ozcan

Toen de coronamaatregelen werden ingevoerd in ons land, werden ook meteen de activiteiten van de Sint-Augustinusscouts stilgelegd. Zo werd ook de jaarlijkse paasmis opgezegd, waar ze elk jaar kinderen blij maken met paaseitjes. “Dit hebben ze opgelost door de paaseitjes aan huis te brengen zodat hun leden toch een beetje Pasen konden vieren. De activiteiten op zondagen worden ingevuld door online scoutsopdrachten en zo zorgen we ervoor dat de leden op zondag toch een scoutsgevoel hebben”, aldus Nick Mathijs.

“Bij de scouts blijven ze vooruitkijken met een positieve blik.”
Elk nieuws wordt in het oog gehouden, zodat ze alle nieuwe informatie meekrijgen. We weten dat binnenkort de maatregelen versoepeld zullen worden in ons land, dit is natuurlijk van belang voor de scouts voor een eventuele heropstart te kunnen organiseren”, vindt Nick. “Maar voorlopig zijn alle evenementen tot en met 18 mei stopgezet en, voor de verdere werking hebben we nog niks meegekregen.”

Verder lopen de Sint-Auigustinusscouts momenteel niet veel kosten mis, omdat het niet zo veel evenementen zijn die werden afgelast. Om toch nog wat extra inkomsten te genereren en de kas nog te kunnen vullen hebben ze zich via trooper ingeschreven waarmee de mensen online inkopen kunnen doen.

Heropstart verenigingen
Natuurlijk zullen er bij een eventuele heropstart verschillende dingen aangepast moeten worden inzake hygiëne, daar staan de scouts voor open. Ze hopen dat ze met zo weinig mogelijk problemen in aanraking zullen komen. “Toch is dit niet altijd even gemakkelijk omdat de scouts een groep is die samenhangt en er veel groepsactiviteiten georganiseerd worden. Het is moeilijk om spelletjes te spelen waar de leden telkens alleen moeten werken”, gaat Nick verder, maar verder is hij uiteraard van mening dat de gezondheid van de leden natuurlijk op de eerste plaats staat.

Scoutskamp
“Wij zitten zelf ook nog met een paar vragen” vertelt Nick ons. Of nu de jaarlijkse BBQ en de scoutskamp zullen doorgaan, blijft een vraagteken voor de Sint-Augustinusscouts. De BBQ in de grote vakantie is een evenement dat voor een grote opbrengst zorgt en is dus op financieel vlak heel belangrijk voor de scouts. Indien de scoutskamp zou kunnen doorgaan, hoe zou dit er dan uitzien? De kamp is iets waar iedereen naar uitkijkt, dit is het hoogtepunt van het scoutsjaar. Eind mei zouden ze hier een beslissing over nemen. “Het zou heel jammer zijn voor iedereen als die niet zou kunnen doorgaan. Maar nogmaals de gezondheid van iedereen gaat voor op ons scoutskamp”.

Moederdag 10 mei
De jongste groep van de Sint-Augustinusscouts verkoopt ook dit jaar weer ontbijtmanden voor Moederdag. “Zo willen we toch iedereen een mooie Moederdag wensen”. Er kan nog altijd besteld worden en de mensen hebben ook de keuze of ze het willen laten leveren of zelf willen komen afhalen. Dit gebeurt allemaal natuurlijk op een heel veilige manier, besluit Nick.

Inschrijven kan via: https://forms.gle/VsMPsiBs7TF953UQ9

Een allerlaatste boodschap van Nick Mathijs is: “Eerst en vooral wil ik iedereen bedanken die zich inzet voor de wereld draaiende te houden en iedereen te helpen waar kan. En blijf vooral in uw kot tot we weer buiten mogen!!”