De hoofdarts van het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden lanceert een oproep om zijn stadsgenoten wakker te schudden. Het is nog niet gedaan met corona. Als we in het paasweekend laks omgaan met de maatregelen, riskeren we over een dikke week Italiaanse toestanden. Het is vijf voor twaalf in Sint-Truiden, maar ook elders, als we de twaalf nog niet gepasseerd zijn.

“Mensen, even een boodschap van het front. Het is echt nog niet gedaan, hé. Sint-Truiden loopt van in het begin voorop in de epidemie. We zien nu opnieuw een toename in ons ziekenhuis. Als de mensen het komend weekend nog lakser omgaan met de maatregelen, hebben we binnen een dikke week Italiaanse toestanden. U weze hierbij gewaarschuwd”, is de niet mis te begrijpen boodschap van Joan Vlayen, hoofdarts in het Sint-Trudo Ziekenhuis op zijn Facebookpagina.

Joan Vlayen, hoofdarts van het Sint-Trudo Ziekenhuis, uitte zijn ongerustheid op Facebook omdat het aantal opnames in het Truiense ziekenhuis opnieuw in stijgende lijn gaat. “Op dit moment hebben wij tachtig gewone bedden, naast de bedden op intensieve zorgen dus, bestemd voor coronapatiënten”, zegt dokter Vlayen. “De bezetting was gedaald tot minder dan zestig. Maar deze week is het weer de andere richting uitgegaan. Hebben de Truienaars de teugels gevierd? De voorbije dagen zijn we opnieuw naar meer dan zeventig bezette bedden gegaan. Ook de druk op de intensieve afdeling is weer toegenomen. Vrijdag hebben we opnieuw een patiënt naar het ZOL in Genk moeten overbrengen.” Zaterdag kwamen er nog twee bij wat het totale aantal patiënten dat naar andere ziekenhuizen moest op 31 komt.
“De woonzorgcentra zijn niet de schuld van de toegenomen druk op het Sint-Trudo Ziekenhuis”, zegt Vlayen. “De voorbije week hadden we niet meer patiënten vanuit rusthuizen dan de weken voordien. De meeste zieken komen nog steeds van thuis.”

Lakse Truienaren
De hoofdarts van het Truiense ziekenhuis vreest dat er een andere oorzaak is. “Ik heb de indruk dat de mensen gewenningsverschijnselen vertonen en zich daardoor lakser beginnen te gedragen. Op weg naar het ziekenhuis of naar huis zie ik weer meer mensen op straat en collega’s zien hetzelfde.”

Het mooie weer speelt waarschijnlijk een rol. “De incubatieperiode van het virus is drie tot veertien dagen. Het is dus perfect mogelijk dat de toename, die we nu zien, het gevolg is van het mooie weer van de voorbije dagen. We houden ons hart vast voor het paasweekend. Als iedereen op deze manier verder doet, hebben we over een dikke week grote problemen.”

En dan is Italië plots zeer dichtbij!