Vanaf 2019 moet onze oude abdijstad het stellen met een kloosterorde minder. De broeders Franciskanen, onze Minderbroeders, verlaten Sint-Truiden en trekken de deuren van de Minderbroederskerk achter zich dicht.

Al sinds 1218 zijn ze een vaste waarde in Sint-Truiden. De Minderbroeders hebben niet alleen een lange geschiedenis als religieuze orde in onze gemeente, ze hebben ook een bepalende rol gespeeld in het stedelijk landschap. De Minderbroederskerk is een statig voorbeeld van barok in onze streken en het klooster met zijn tuinen zijn een imposant deel van ons stadscentrum.
Gelukkig dan dat het stadsbestuur reeds twee jaar met de orde in overleg is om het gebruik van het klooster in de handen van Sint-Truiden te houden. Een nieuw erfpacht werd afgesloten voor de komende 30 jaar. Ook voor het museum de Mindere werd een nieuwe gebruiksovereenkomst gesloten zodat het enige erkende museum dat onze stad telt, op zijn huidige locatie kan blijven.
Over de herbestemming van het klooster en de kerk is nog geen duidelijkheid. In het Belang van Limburg zei schepen Pascal Vossius het volgende:

 “De minderbroederssite biedt heel veel mogelijkheden”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Pascal Vossius . “Wij gaan niet over een nacht ijs en zullen verschillende pistes grondig onderzoeken en evalueren. Als stadsbestuur zullen wij bekijken hoe we er onder meer de eigen stadsdiensten en/of andere publieke functies in kunnen onderbrengen.”[1]

In maart 2019 sluit de deur van de kerk wanneer de deuren weer zullen opengaan zal een verhaal zijn voor na de verkiezingen.

[1] Belang van Limburg 22/6