Sinds de uitbraak van de corona-pandemie werken Europese aardappelhandelaren zich niet alleen uit de naad om de levering van aardappelen te garanderen maar ook om de impact van Covid-19 te verzachten. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de activiteiten van de leden van Europatat in Europa. 

In samenwerking met de Vlaamse overheid hebben Belgapom en verpakker Pomuni een project opgezet voor de wekelijkse levering van 25 ton gewassen en verpakte aardappelen aan zo’n 650 voedselbanken. 

De Belgische aardappelwaardeketen wordt hard geraakt door de Covid-19-uitbraak. Concreet komt het erop neer dat aardappelen die bestemd zijn voor verwerking tot gekoelde of diepgevroren aardappelproducten het moeilijk hebben als gevolg van de wereldwijde lockdown, waarbij de horeca gesloten is. In België alleen al zullen zo’n 750.000 ton aardappelen niet verwerkt worden en een nieuwe bestemming moeten krijgen als voedsel, veevoeder of grondstof voor groene energie. Om voedselverspilling tegen te gaan, zijn Belgapom en de NGO ToGoodToGo het project #SOSPatat gestart, waarbij consumenten worden opgeroepen een extra zak diepgevroren aardappelproducten te kopen, waardoor er weer diepvriesruimte beschikbaar komt voor de nieuwe productie. En anderzijds gaat er 25.000 kilo per week naar mensen met minder kansen!

Het Vlaams Noodfonds springt de aardappeltelers ook te hulp. Frietaardappelen werden dus onverkoopbaar en zoeken met grote verliezen een alternatieve verwerking. De tussenkomst uit het Vlaams noodfonds zal een deel van deze verliezen opvangen. Tegelijk wordt hiermee het gelijk speelveld met de Nederlandse aardappelketen verzekerd, waar eerder al een tegemoetkoming werd uitgewerkt.