“Enorme vraag naar kersen uit binnen- en buitenland”

Algemeen

Dit jaar is het Belgische kersenseizoen nog vroeger dan vorig jaar gestart. “Vorig jaar waren we al vroeg, maar dit jaar zijn we nog vroeger. Het ziet er naar uit dat het kersenseizoen aan het vervroegen, omdat we 5 à 10 dagen vroeger dan gemiddeld zijn”, vertelt Karel Belmans van de Belgische Fruitveiling.

“De vroege kersenrassen zijn dit jaar zeer goed verkocht en sinds vorige week zijn we met de late rassen gestart. De komende twee weken wordt een topaanvoer verwacht van Kordia en Regina en zowel de binnenlandse als buitenlandse vraag is enorm.”

“Vanwege de vorst is naar schatting zo’n 40 procent van de kersen verloren gegaan ten opzichte van vorig jaar. Regina hangt er dit jaar daarentegen erg goed bij. Dat ras heeft de vorst zeer goed doorstaan. Toch zijn we nog voorzichtig met het voorspellen van de aanvoer, omdat er regen is voorspeld. Als de kersen door de regen barsten, dan zal de uitval nog groter zijn”, aldus Karel. “De vorst heeft er echter wel voor gezorgd dat het fruit beter heeft kunnen uitgroeien, waardoor we zit jaar mooie, dikke kersen van een zeer goede kwaliteit hebben.”

Zo’n 25 tot 30 procent van de Belgische kersenteelt is momenteel overkapt, terwijl in Nederland dit percentage veel hoger ligt. Volgens Belmans komt dit doordat de Nederlandse kersenteelt veel meer verspreid ligt en de telers hogere prijzen kunnen maken. “In België is de kersenteelt zeer geconcentreerd, maar er wordt wel degelijk ingezet op overkapte teel. Ik denk dat we naar ongeveer 40 procent overkapte teelt gaan, indien de prijzen het toelaten. De kostprijs van overkapte teelt is toch een stuk hoger.”

“We volgens de ontwikkeling van nieuwe kersenrassen met veel interesse op, omdat we altijd betere kersen willen. Het assortiment dat we nu hebben is eigenlijk al vrij goed, maar het kan altijd beter. Het vroege ras Samba is kwalitatief erg goed, maar technisch gezien een moeilijk ras. Een technisch makkelijker ras is natuurlijk altijd welkom”, vervolgt Karel. “Over het huidige seizoen zijn we hoopvol gestemd. De start was goed en de kwaliteit is top. We hopen alleen dat we de komende weken geen fikse regenbuien krijgen, maar ook geen extreme hittegolven.”

 

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
77% van de Belgen wil mondmasker verplichten in supermarkt

77% van de Belgen wil het dragen van een mondmasker verplicht maken in de supermarkt. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie, een initiatief van de Universiteit Antwerpen, mee ondersteund door UHasselt, KU Leuven en de ULB, waaraan 27.000 mensen deelnamen. Steeds meer mensen willen in vergelijking met een maand geleden een …

Algemeen
Ook verse patatten uit de automaat.

  ‘De korte keten’ is hip, en dat is een goed teken. In de fruitautomaten vind je verse aardbeien en kersen, honing en frambozen, en binnen twee maanden verse appelen en peren en de warme bakker heeft zijn broodautomaten, maar ook met sandwiches en krentenmik. In Ulbeek, namelijk in Beurs, …

Algemeen
Sint-Truiden gezien? Sint-Truiden gevonden!

Wie op avontuur wil in eigen land kan nog tot eind september meedoen aan de zomerzoektochten in Sint-Truiden. De zomerzoektochten zijn een initiatief van Gezinssport Vlaanderen en vinden elk jaar plaats in een andere gemeente. Er zijn verschillende zoektochten die de deelnemers al wandelend of fietsend langs mooie plekjes en …

%d bloggers liken dit: