De gemeenteraad van Wellen zette gisteravond het licht op groen voor een referendum over een mogelijke fusie. Specialisten moeten nog nadenken over de vragen die daarbij gesteld worden, maar de basisvraag lijkt in ieder geval te zijn: ‘Bent u voor of tegen een fusie in Wellen’.

Precies deze vraag stelde een TVL-journalist  aan 100 Wellenaren. 64 zijn tegen, 26 weten het niet en niet meer dan 10 bevraagden zijn er voorstander van dat burgemeester Els Robeyns fusiegesprekken opstart met één of meerdere buurgemeenten.

De 6.208 inwoners van Wellen mogen binnenkort gaan stemmen. De vraag? Of hun gemeente al dan niet mag fusioneren met omliggende gemeenten. Vrijdagavond zette de gemeenteraad daarvoor het licht op groen. Die volksraadpleging zal allicht begin volgend jaar plaatsvinden.

“We zien dat onze bestuurskracht en een eventuele fusie van Wellen met andere gemeenten al maandenlang het lokale debat beheersen”, aldus burgemeester Els Robeyns (Vooruit). “De discussie is nogal emotioneel geladen. Zo’n mogelijke fusie heeft dan ook een grote impact op al onze inwoners. Daarom is het zo belangrijk dat we deze discussie niet alleen binnen onze gemeenteraad voeren, maar dat we ook de mening van onze inwoners vragen. We hebben 6.208 Wellenaren die ouder zijn dan 18 jaar. Om rechtsgeldig te zijn moet 20 procent van hen deelnemen aan de raadpleging. We gaan nu een externe deskundige onder de arm nemen om de raadpleging goed en objectief voor te bereiden. Het referendum zal zo snel mogelijk plaatsvinden, gokken op begin 2022.”

Alle partijen in de gemeenteraad waren voorstander van deze bevraging van de bevolking behalve de partij VAW die zich onthield bij de stemming op de gemeenteraad van vrijdagavond..