Wist je dat de Vlaming gemiddeld 85% van zijn of haar tijd binnen doorbrengt? En dat vooral in de eigen woning? De binnenlucht die je gedurende al die tijd inademt, kan een invloed hebben op je gezondheid en welzijn. Onderzoek toont aan dat de lucht binnen in gebouwen vaak sterker vervuild is dan de buitenlucht. En dat de meest kwetsbare mensen in huizen wonen van de slechtste kwaliteit.

Check gezond binnenmilieu Tekengebied 1

Een gezond binnenmilieu is altijd heel superbelangrijk, maar aangezien we nu meer tijd thuis doorbrengen, krijgt dit onderbelichte gezondheidsthema de aandacht die het verdient. Als je de lucht niet voldoende ververst, stapelen vocht en schadelijke stoffen, zoals radon, CO, verbrandingsproducten, stoffen die vrijkomen uit bouwmaterialen, meubels, gordijnen … zich op in de woning. Dat kan gezondheidsproblemen geven.

Zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en zieken zijn het meest kwetsbaar. De schadelijke stoffen in de binnenlucht kunnen zorgen voor irritatie van de ogen en luchtwegen, hoofdpijn, allergie, astma … Sommige stoffen zijn ook kankerverwekkend. CO kan tot coma en zelfs tot de dood leiden. Te veel vocht kan leiden tot schimmelgroei, wat op zijn beurt gezondheidsproblemen veroorzaakt.

De Vlaamse Logo’s, het Agentschap Zorg en Gezondheid en Gezond Leven ontwierpen daarom samen een check check check voor een gezond binnenmilieu. Het zijn de vuistregels die nodig zijn om de binnenluchtkwaliteit zo gezond mogelijk te maken. Met deze vier basisregels doet iedereen nu makkelijk de check check check voor een gezond binnenmilieu.