De lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken werkt ook dit schooljaar mee aan de provinciale thema-actie ‘Veilig schoolverkeer’. De actie startte op 2 september 2019 en loopt nog tot 20 september 2019. “Het is al de 18de keer dat de actie georganiseerd wordt, maar het is belangrijk dat het thema elk jaar opnieuw onder de aandacht wordt gebracht, want we vergeten zeer vlug.”, aldus korpschef Steve Provost.

“Het ganse schooljaar zijn de wijkinspecteurs en de gemeenschapswachten dagelijks aanwezig bij de schoolposten op het grondgebied van de Politiezone en worden de snelheidscontroles meer gericht op de belangrijkste invalswegen naar scholen.”, zegt burgemeester Dries Deferm. Tijdens de thema-actie wordt het aantal controles in de schoolomgeving en op schoolroutes opgevoerd en wordt er extra aandacht besteed aan verkeersovertredingen, begaan zowel door volwassenen, jongvolwassenen als kinderen.

“Iedereen moet zich inzetten voor de verkeersveiligheid. Als ouders, leerkrachten, begeleiders en politie hebben we een belangrijke voorbeeldfunctie. Als wij het goede voorbeeld niet geven, zullen de kinderen en jongeren dat ook niet overnemen.”, aldus burgemeester Veerle Heeren.

Tijdens de controles aan de schoolpoort merkten onze politiemensen het voorgaande schooljaar vaak dat het dragen van de veiligheidsgordel niet zo evident is. De bestuurders dragen hun gordel niet of de kinderen zitten zonder gordel op de achterbank of worden niet vervoerd in een goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem. Het is toch maar voor een kleine afstand is een vaak gehoord excuus, wanneer de bestuurders erop aangesproken worden.
“Het dragen van een veiligheidsgordel zou zowel voor bestuurders, als voor passagiers vanzelfsprekend moeten zijn. Ook het gebruik van de gsm achter het stuur is ondanks de vele preventieve campagnes nog altijd een veel voorkomende overtreding.”, zegt burgemeester Patrick Lismont.
Daarom zal de lokale politie tijdens de actie ‘Veilig Schoolverkeer’ ook extra focussen op het dragen van de veiligheidsgordel, het gebruik van de gsm en het correct gebruik van het kinderzitje.

Vanaf de eerste schooldag zullen enkele van onze personeelsleden van de dienst verkeer specifiek controle houden op gordeldracht en het gebruik van kinderzitjes. Elke dag wordt een andere school op het grondgebied aangedaan. De bestuurders worden aangesproken en attent gemaakt op hun gedrag. Wanneer we merken dat iedereen in het voertuig veilig werd vastgeklikt en/of in een reglementair kinderzitje zit, krijgt de bestuurder een bedankkaartje met een volgnummer, waarmee zij/hij kans maakt op een leuke prijs, namelijk een slipcursus. De winnaars worden op maandag 30 september 2019 op onze website (www.politie.be/5376) en facebook (lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken) gepost.

Op donderdag 5 september stonden onze politiemensen opgesteld aan de vrije basisschool De Boomhut in Brustem.
4 bestuurders hadden geen gordel aan en er werden 3 pv’s opgesteld inzake geen geschikt kinderbeveiligingssysteem.

Met vriendelijke groeten

Veerle Heeren
burgemeester Sint-Truiden
voorzitter politiecollege en politieraad

Patrick Lismont
burgemeester Gingelom

Dries Deferm
burgemeester Nieuwerkerken

Steve Provost
hoofdcommissaris van politie
korpschef