Wat mag en wat mag niet? Vaak krijgen we vragen binnen, waarop ook wij geen antwoord weten, daarom proberen we u te voorzien van alle officiële informatie waar we de hand kunnen op leggen. De Stad ontving een verduidelijking van de maatregelen van de nationale overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een volledig overzicht van alle maatregelen, vind je bij de FAQ via www.sint-truiden.be #samentegencorona #sinttruidensolidair

WASSALON
👉 Industriële wasserettes die voornamelijk (bed)lakens van zorgcentra wassen mogen open blijven.

👉 Wassalons blijven open mits naleving van de hygiënemaatregelen en social distancing.

DIEREN
👉 Dierenasielen zijn gesloten, maar de opvang en essentiële verzorging van de dieren is cruciaal en dus toegelaten. Ook vrijwilligers mogen hieraan bijdragen.

👉 Dierenkapsalons zijn gesloten.

👉 Voor alle dierenvoedingswinkels geldt dat zij de nodige maatregelen moeten nemen om de social distancing regels te respecteren en in het bijzonder het houden van de afstand van 1.5m tussen elke persoon. Bovendien, moet de toegang tot grote oppervlakten als volgt worden geregeld:
• een persoon per 10m² gedurende een maximale periode van 30 minuten;
• in de mate van het mogelijke wordt individueel gewinkeld.

ZORG
👉 Thuisverpleegkundigen mogen verder werken, de thuiszorg blijft bestaan.

👉 Diensten voor thuis- en familiale hulp kan doorgaan voor: ouderen, thuiszorg, personen met beperkingen, opvangtehuizen voor mishandelde vrouwen, voedselhulpbedeling, schuilplaatsen en nachtopvang voor mensen met sociale problemen, nachtopvang en coördinatiecentra voor thuiszorg en ondersteuning, …

👉 Persoonlijke assistenten voor personen met een handicap mogen hun activiteiten voortzetten.

FIETS- EN AUTO-ONDERDELEN
👉Er mogen geen fiets -of auto-onderdelen afgehaald worden door particulieren. Voor particulieren kunnen e-commerce handelaars aangewend worden.

👉Fiets -of auto-onderdelen mogen wel afgehaald worden door professionelen dit voor uitsluitend dringende herstellingen.

GEZONDHEID👉 Bevallingen kunnen nog altijd in een ziekenhuis. Wel is je ziekenhuisverblijf best zo kort mogelijk; dit wordt bepaald in overleg met je behandelende arts ( gynaecoloog, pediater, evt anesthesist) . Je partner mag bij de bevalling aanwezig zijn en enkel bezoek van je partner is toegestaan. Familiebezoek is niet meer toegestaan. Verder dien je de richtlijnen van het ziekenhuis te volgen.

👉 Vaccinaties moeten absoluut nog worden voortgezet.

SEIZOENSARBEID
👉 Als gevolg van het coronavirus dreigt er een tekort aan buitenlandse seizoensarbeiders. Om daaraan te verhelpen, verdubbelt de regering de tewerkstellingsperiode van 65 dagen tot 130 dagen. Op die manier kunnen de seizoensarbeiders die er nu al zijn, langer blijven werken.

BEROEPEN
👉 Verzekeringskantoren mogen open blijven, maar worden aangemoedigd gebruik van internet en telefonie te generaliseren om hun activiteiten voort te zetten.
👉 Een verzekeringsexpert mag zich enkel zich ter plaatse begeven om dringende schadevaststellingen te doen en mits naleving van de social distancing maatregelen.

👉 Landmeters mogen enkel noodzakelijke werkzaamheden laten doorgaan, niet noodzakelijke niet.

👉 Immomakelaars mogen geen huisbezoeken doen. Huidige verkoopprocessen mogen doorgaan, maar er mogen geen nieuwe huisbezoeken worden ingepland.

👉 Tattooshops moeten sluiten.

VERVOER
👉 Wat met taxichauffeurs (en andere private vervoersdiensten zoals Uber)? Taxichauffeurs mogen verder personen vervoeren maar een persoon per rit in de taxi. Het gezin mag in één taxi. Het is aangeraden de taxi regelmatig te verluchten.

👉 Carpool? Hoeveel personen in privéwagen? Zoals bij taxi’s mag er slechts één persoon meerijden. Het gezin mag in één auto meerijden. Het is aangeraden de auto regelmatig te verluchten.

👉 Wat met vrijwillig transport van mindervaliden en hulpbehoevenden? Deze initiatieven mogen doorgaan, maar met slecht een persoon bovenop de chauffeur per traject.

👉 Mogen bedrijven verdergaan met het organiseren van transport per bus voor hun werknemers? Ja, wanneer social distancing wordt gerespecteerd.

PROFESSIONEEL TUINAANLEG
👉Professioneel tuinaanleg bij bedrijven of particulieren is toegestaan als het bedrijf de nodige maatregelen neemt om de naleving van de regels van social distancing (1,5 meter afstand houden) te garanderen. Dit geldt ook voor het vervoer georganiseerd door de werkgever.

BEDRIJVEN & E-COMMERCE
👉 e-commerce handelaars mogen ook activiteiten verderzetten indien deze niet als essentieel worden beschouwd (bv. kleren, doe-het-zelf, baby- of kinderwinkels, geboortelijsten,) mits de maatregelen met betrekking tot social distancing gevolgd worden.

👉 Onder e-commerce wordt levering aan huis (komen niet binnen) en afhaling aan officiële afhaalpunten verstaan. Leveringen aan huis krijgen de voorkeur. Een bestelling afhalen in de winkel is niet toegelaten.

👉 Bedrijven die een online verkoopsysteem willen opzetten, moeten ervoor zorgen dat ze thuisbezorging organiseren (klanten kunnen hun bestellingen niet rechtstreeks in de winkel afhalen).

BOUW
👉 De winkel voor particulieren MOET dicht. Er mag ook niets afgehaald worden door particulieren. Voor particulieren kunnen e-commerce handelaars aangewend worden.

👉 Het bedrijf moet telewerk verplichten. Voor functies die dat niet kunnen moet het bedrijf de nodige maatregelen nemen om de naleving van de regels van social distancing (1,5 meter afstand houden) te garanderen. Dit geldt ook voor het vervoer georganiseerd door de werkgever. 👉 Het bedrijf mag enkel professionele klanten bevoorraden en met respect voor de regel van 1