Elke zomer is het na een aantal warme dagen opnieuw raak: de hondenvijver vlakbij de Trudobron wordt gesloten omwille van mogelijke blauwalgen. Die kunnen voor zowel mensen als dieren schadelijk zijn. De laboresultaten vertellen nu dat er geen blauwalgen aanwezig zijn. De hondjes kunnen er weer een frisse duik nemen. Maar wat is het gevaar van die algen en waarom duikt het probleem elk jaar weer op?

Met zijn 160 vierkante meter en is 1,20 meter diep is de hondenvijver van Sint-Truiden een leuke plaats om te vertoeven met honden.  Rondom ligt een omheinde weide van 900 vierkante meter. Dankzij de instroom van water uit de Trudobron kunnen de viervoeters altijd genieten van vers en gezond zwemwater. Maar onlangs werd de hondenvijver tijdelijk gesloten. “Bij het geringste vermoeden van blauwalgen nemen we preventieve maatregelen om onze dieren te beschermen”, verduidelijkt Truiens schepen van Dierenwelzijn Mieke Claes (N-VA). “Het laboresultaat toont aan dat de hoeveelheid aanwezige cyanobacteriën, die blauwalgen veroorzaken, niet schadelijk is waardoor we de hondenzwemvijver opnieuw kunnen openen. We zijn blij dat de waterkwaliteit in orde is en dat viervoeters er opnieuw terecht kunnen.”

Risico

Blauwalgen komen op verschillende plaatsen in Limburg voor, onlangs nog in Hamont-Achel. Als het water stroomt, of er een verse toevoer van water, dan worden de risico’s op blauwalgenvorming al kleiner, maar sluitend is dat niet. De hondenvijver heeft het water van de Trudobron, maar toch duikt het risico op. Schepen Mieke Claes: “Blauwalgen kunnen voor zowel mensen als dieren schadelijk zijn. Menselijk contact met blauwalgen kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten, zoals diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn en luchtwegklachten. Als honden drinken van water besmet met blauwalgen kan dit zorgen voor aantasting van lever en centraal zenuwstelsel.”

Nederland

Waar men volop aan het experimenteren is om die verdomde blauwalgen de wereld uit te krijgen is Nederland. Ook daar stelt zich het probleem in vijvers en zelfs openluchtzwembaden. Zo is de gemeente Zoetermeer bezig met een oplossing voor de lange termijn, door middel van waterzuivering met behulp van een moeraszone die bestaat uit negen moerasparels. Dat zijn locaties rond de Zoetermeerseplas die het water van de plas zuiveren en zorgen voor meer biodiversiteit in de natuur. De gemeente Rotterdam heeft dan weer een miljoen kilo gemodificeerde klei ingezet om blauwalgen in de Kralingse Plas te verminderen. In Groningen wordt een pomp ingezet die de blauwalg moet afvoeren. Maar of dat 100% garantie geeft op uitsluiting van blauwalgen zal nog moeten blijken.

Fosfaten

Waar komen de blauwalgen vandaan? Er zijn verschillende oorzaken, maar vaak gaat het om de grote hoeveelheid fosfaten in ons buitenwater. Deze komen voor in oppervlaktewater, maar ook hondenpoep en ganzenpoep zijn een bron, net als maaisel, grondwater, de waterbodem en ‘lekkages’ uit land- en glastuinbouw. En: blauwalgen eten graag fosfaten. Het fenomeen is pas echt voorbij in de loop van het najaar, wanneer de temperaturen een duik nemen.

Praktisch

Hondenzwemvijver Sint-Truiden (terug geopend!)
Parkeren kan aan Jeugdcentrum De Tochtgenoot
Trudobron 20
3800 Sint-Truiden

Foto © Pieter Vanormelingen