Alle regeringen van ons land hebben een akkoord over de coronabarometer. Die moet de komende maanden het Overlegcomité helpen om maatregelen te nemen. We starten in code rood, wat toch enkele versoepelingen betekent.

“Het is geen golf meer, maar een echte tsunami”, begon eerste minister Alexander De Croo (Open Vld). “Maar omikron maakt minder ziek. De hoofdreden is dat we veel gevaccineerden hebben. Een tweede reden is dat we veel personen hebben die een besmetting meegemaakt hebben. Omikron leidt niet tot een hogere druk in de ziekenhuizen.”

“Het is de hoop dat we van een pandemie naar een endemie kunnen gaan. Dat zou ervoor moeten zorgen dat we veel minder onvoorspelbaarheid zouden hebben. Maar laat me duidelijk zijn: dat is vandaag nog niet het geval.”

De barometer heeft volgens De Croo drie belangrijke doelstellingen: meer voorspelbaarheid en transparantie brengen, eenvoudig de coronasituatie weergeven en ervoor zorgen dat mensen erop kunnen vertrouwen dat alles op de best mogelijke manier is georganiseerd. “Dit was een titanenwerk”, aldus de premier.

Het Overlegcomité keurde vandaag niet alleen de barometer goed, ze beslisten ook dat we starten in code rood. Dat betekent dat volgende maatregelen zullen gelden, vanaf 28 januari wanneer de barometer ingaat.

  • Horeca mag openblijven tot middernacht in plaats van 23 uur. Het CST blijft verplicht, net als mondmasker voor klanten en personeel. Het maximum van zes mensen aan tafel, op 1,5 meter blijft ook gelden. Verschuiven we naar code oranje, dan wordt er geen sluitingsuur meer gehanteerd.
  • Publieksevenementen binnen en buiten zijn toegestaan, met uitzondering van dynamische evenementen binnen (zoals dansfeesten en nachtclubs). Binnen mogen maximum 200 personen, maar zalen met een grotere capaciteit mogen opschalen naar 70 procent. Zalen die een goede luchtkwaliteit kunnen garanderen (maximum 900 ppm), mogen 100 procent gebruiken. Dit alles mét mondmasker.
  • Georganiseerde activiteiten, denk aan het verenigingsleven of niet-professionele sportactiviteiten, kunnen nog steeds binnen code rood. De regels zijn daar dat er maximaal 80 personen binnen en 200 personen buiten aanwezig mogen zijn. Overnachtingen op kamp zijn toegelaten.
  • Vanaf volgende vrijdag mogen ook heel wat binnenactiviteiten hervatten. Denk bijvoorbeeld aan bowling, snooker, binnenspeeltuinen, … Ook pretparken mogen weer open.
  • De huidige regels voor telewerken, winkelen en mondmaskers blijven gelden binnen code rood. Wat vandaag al mogelijk is, blijft ook na 28 januari mogelijk.

De Croo had ook nog nieuws over de coronapas. Het Overlegcomité heeft beslist dat vanaf 1 maart 2022 je een boosterprik zal moeten hebben om ervoor te zorgen dat je vaccinatiecertificaat geldig blijft. Een boosterprik is daarom nodig voor een geldig CST.

“Maar als we na omikron zien dat de situatie gestabiliseerd is, zullen we het gebruik van het CST tegen het licht houden. Vandaag is het nog steeds een belangrijk instrument.”