De Belgische overheid stelt binnenkort filters ter beschikking om in uw mondmaskers te plaatsen. De bedoeling is dat de filter extra ingevoegd wordt in de mondmaskers die zelf gemaakt worden of in de mondmaskers die voorzien zijn van een opening voor een filterdoek. Het is een extra bescherming voor uw mondmasker en uzelf.

De onderneming
De onderneming Sioen uit Ardooie, één van de wereldmarktleiders op het vlak van technisch textiel (veiligheidsjassen, fluohesjes, …), won de aanbesteding voor het vervaardigen van 6 miljoen filters voor een waarde van 1,5 miljoen euro. Het is een nieuwe uitdaging voor de onderneming en maakt nieuwe industriële toepassingen mogelijk.

Het filterdoek
Het filterdoek wordt geproduceerd in de naaldvilt vestiging te Luik. Het versnijden gebeurt in haar vestiging in Poperinge op performante snijmachines.

Het materiaal (non-wovens) waaruit de filter is gemaakt, behoort tot de categorie van technisch textiel. Zowel het materiaal als de maskers worden aan genormeerde testen onderworpen die onder meer de bacteriële filtratie efficiëntie, ademdoorlaatbaarheid, weerstand tegen vloeistofspatten, microbiële reinheid en biocompatibiliteit testen.

De bedoeling van de filter is een zo groot mogelijk beschermingsniveau te bieden zonder aan gebruiksvriendelijkheid in te boeten. De filter wasbaar op 60°C (op een programma dat minstens 30 minuten duurt) en eveneens steriliseerbaar gedurende 10 minuten op 100°C.

Aan de slag
Nu maar vliegensvlug zelf beginnen een masker te fabriceren(https://maakjemondmasker.be/). De eerste lichting van filters wordt begin mei toegestuurd. Iedere bewoner zal 2 exemplaren mogen ontvangen.