Sp.a Sint-Truiden meldde gisteren al aan team TN dat zij een parlementaire vraag zouden laten stellen aan minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) over de situatie in Villa Rosa. De minister reageerde vandaag zelf in het Belang van Limburg.

 

Gisteren werd bekend dat Gunther Leenen (Voorzitter Sterk Sint-Truiden) een klacht had neergelegd bij de politie tegen de vier zorgverleners die vernederende foto’s hadden genomen van bewoners in Villa Rosa. Het parket van Limburg is deze klacht nu aan het onderzoeken. Minister Vandeurzen volgt het dossier op en vroeg aan de Zorginspectie om het woonzorgcentrum door te lichten.
In Het Belang van Limburg vertelt de minister dat dit geen alleenstaand feit is. De laatste maanden krijgt hij steeds meer meldingen binnen van dit soort inbreuken tegen de privacy van bewoners van woonzorgcentra. Zijn standpunt is duidelijk:

‘Dergelijke praktijken zijn onduldbaar en moeten kordaat worden aangepakt. Ze moeten ook worden gemeld aan de politie of gerechtelijke instanties zoals dat voor elke rechtspersoon geldt.’[1]

De minister wil naar de toekomst toe dat instanties worden verplicht zulke incidenten te melden. Hij werkt nu aan een plan om het gebruik van smartphones en social media in zorginstellingen aan duidelijke regels te onderwerpen.

Pascy Monette reageerde gisteren samen met de directeur van Villa Rosa en het Zorgbedrijf dat hij de situatie betreurt. Volgens hen is er nooit een klacht ingediend bij het woonzorgcentrum zelf. Een vreemd statement gezien dit nooit werd beweerd. Monette publiceerde het persbericht ook op zijn facebookpagina.[2]
Ondertussen gaf Sp.a Sint-Truiden een reeks e-mails weer waaruit blijkt dat Monette wel degelijk op de hoogte moest zijn van het incident. Zij vragen zijn ontslag indien hij niet voor duidelijkheid kan zorgen in het dossier.

 

[1] Belang van Limburg 20/7/2018

[2] Post facebookpagina Pascy Monette: https://bit.ly/2Lzs9dZ