Laat je niet verblinden door de daling

Algemeen

“De cijfers blijven dalen” zou de boodschap al enkele dagen kunnen zijn, maar niets is wat het lijkt en nu minder alert worden, onvoorzichtiger leven en de gevraagde maatregelen niet volgen zou desastreus zijn, zeker als we een beetje Kerstmis en Nieuwjaar willen redden.

Besmettingen
Tussen 11 en 17 november raakten in ons land elke dag gemiddeld 3.939,1 mensen besmet met het coronavirus. Dat is een daling met 38 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. In totaal testten in België daarmee nu al 553.680 mensen positief op Covid-19. Dat blijkt zaterdagochtend uit de voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano. Dat zijn er 3.416 meer dan de dag voordien.

Mortaliteit
In diezelfde periode van 11 tot 17 november stierven gemiddeld elke dag 176,9 mensen, 13,8 procent minder in vergelijking met de periode daarvoor. Sinds de uitbraak van de pandemie bezweken in België 15.352 patiënten aan Covid-19 en dat zijn er 156 meer dan gisteren.

Hospitalisaties
Er liggen momenteel volgens de meest recente cijfers 5.418 mensen in het ziekenhuis (-4 procent), van wie 1.249 op intensieve zorgen (-3 procent). Tussen 14 en 20 november waren er elke dag gemiddeld 344,3 nieuwe ziekenhuisopnames. Dat is een daling met 29 procent ten opzichte van de zeven dagen ervoor. In totaal werden al meer dan 40.000 mensen gehospitaliseerd sedert het uitbreken van de pandemie, 40.243, en dat zijn er 156 meer dan gisteren.

De positiviteitsratio, het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests, zakt naar 17,5 procent.

En in Limburg?
De druk op de Limburgse ziekenhuizen blijft hoog. In het ZOL in Genk, dat nog altijd rond de 100 Covid-patiënten telt, wordt de bezoekregeling verscherpt. De druk op de intensieve afdelingen in Limburg is deels te verklaren door onze solidariteit: liefst 17 van de 22 intensieve Covid-patiënten in Jessa Hasselt komen uit Luik en Brussel. Maar waar de patiënten ook vandaag vandaan komen, de druk op het personeel wordt enorm en de kosten voor de ziekenhuizen swingen de pan uit. In Sint-Trudo mogen we de toestand nog enigszins “beheersbaar” noemen. Gisteren lagen daar 11 patiënten met Coviud-19 waarvan 2 op intensieve.

Het besmettingscijfer in Limburg daalt ook niet meer alhoewel we in Sint-Truiden geen reden tot paniek moeten hebben. Gisteren kwamen er slechts 3 besmettingen bij en ons totaal komt nu op 1.232. Dat is 500 minder dan in Hasselt (1.763, +9) en slechts de helft van Genk (2.413, +22). En zeggen dan we met grote voorsprong de tweede golf aangevat hebben!

In de Limburgse ziekenhuizen liggen er momenteel 264 patiënten waarvan 71 op intensieve (+14 en -21). Dat is gemiddeld 37 per ziekenhuis, en daar komt Sint-Truiden dan ook goed uit met slechts 11 patiënten waarvan 2 op intensieve. Tussen 14 en 20 november lieten 36 Limburgers het leven ten gevolge van Covid-19.

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Sint-Truiden en de handelaars ontvangen klanten veilig

   Op 1 december openden ook in Sint-Truiden de niet-essentiële winkels opnieuw de deuren. De voorbije dagen maakten de stad Sint-Truiden, de handelsverenigingen en de veiligheidsdiensten de nodige afspraken om het winkelen tijdens de eindejaarsperiode zo veilig mogelijk te organiseren. Alle afspraken en maatregelen waaraan klanten zich moeten houden, zullen …

Algemeen
Sinterklaas brengt dit jaar peren in plaats van mandarijnen

BelOrta moedigt Sinterklaas aan om dit jaar peren uit te delen en helpt hem alvast op weg door 25.000 peren te schenken aan meer dan honderd scholen uit de buurt biedt de coöperatieve groente- en fruitveiling hen een duurzaam en lokaal alternatief voor de klassieke mandarijn. Sinds de coronacrisis hecht …

Algemeen
Hollerbach refuse Saint-Trond: «Nos idées étaient différentes»

Zit er een haar in de boter tussen STVV en Hollerbach? Als we de Waalse krant l’Avenir mogen geloven wel. “Onze ideeën waren verschillend”, meent de krant van de Duitser te weten. “De Duitser, die sinds zijn vertrek uit Moeskroen geen club meer heeft, werd verleid door de Truiense uitdaging, …

%d bloggers liken dit: