Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) trekt aan de alarmbel. “De escalatie van drugssmokkel en de opmars van cocaïne kan voorkomen worden met een vaste douanedienst in de Port of Limburg.”

“Zonder een vaste douanedienst met voldoende mensen en middelen zullen drugscriminelen vrij spel krijgen”, aldus minister Demir. “Port of Limburg wordt in 2025 operationeel met 350.000 containers per jaar. Politie en gerecht hebben het probleem al aangekaart bij de federale overheid, maar kregen weinig gehoor. Limburg is nu al een epicentrum voor de productie van synthetische drugs, maar zonder investeringen van de federale regering in veiligheids- en douaneactiviteiten in Genk zal Limburg door de bijkomende kritieke havenactiviteiten ook overspoeld dreigen te worden door cocaïne. Limburgse politici moeten samen aan de alarmbel trekken in Brussel”.

Containers

De containerbehandeling in Genk zal uitgebouwd worden naar een capaciteit van 353.000 containers per jaar vanaf 2025. “Daarmee wordt ze alleen maar interessanter voor drugssmokkelaars”, vervolgt de minister. “En dus ook kwetsbaarder als kritiek logistieke infrastructuur. Containertraffiek wordt door drugscriminelen heel vaak gebruikt als methode voor drugstransport. Ik roep de federale regering op te investeren in een vaste douanedienst met voldoende mensen en middelen in Genk. Alle Limburgse politici moeten daar hun schouders onder zetten binnen hun partij”, besluit Demir.