Is er een Truienaar die niet bij Moeder Lambik zijn eerste geuze of pint dronk of die er op zoek ging naar een lief of een “bok” ging drinken na de hanengevechten? We betwijfelen het Nu staat het eeuwenoude café Moeder Lambik op de Engelbamp aan de rand van het Galgenbos te koop. Alweer!

Het 19e eeuwse gebouw dat is opgetrokken in dezelfde prachtige landelijke stijl als de boswachterswoning van het Kasteel van Nieuwenhoven fungeerde als huis. Vlak na de tweede oorlog floreerde het huis als café Moeder Lambik met Maria Vandenbussche en later haar zoon Achille Coenen achter de tap. Het was het enige café in Sint-Truiden en omstreken dat Geuze Kriek Lambik op haar kaart had staan. Dit verklaart ook r de naam van het café: Moeder Lambik.

De Geuze kwam in flessen met de trein toe in het station van Sint-Truiden en werd met paard en kar naar Moeder Lambik in Melveren gevoerd. Het heerlijke bier werd vakkundig bewaard in de oude bierkelder, waar het op de aarden vloer de perfecte temperatuur behield. Klanten kwamen van heinde en ver om de Lambik te proeven. Zo werd Moeder Lambik een echt volkscafé.

Hanenvechterskampen werden in de buurt georganiseerd om na de kampen een lekkere geuze te consumeren. Er werd “koewejonge” gespeeld voor een tounée. Het ging er soms hard aan toe. Jongeren zochten er tijdens de zondagmiddag een liefje of gingen er in de week “hageschool lopen” en ouderen kwamen ’s avonds genieten van een goede pint… Tijden veranderen.

Zo deed het café in tijden van overname of leegte dienst als bijeenkomstplaats voor de KSA van Sint-Truiden, die er mooie tijden hebben aan beleefd.

Tot voor kort was Moeder Lambik een leuke brasserie gelegen op het fietsroutenetwerk. Het gebouw staat momenteel opnieuw te koop bij immobiliënkantoor Vestio.

Hopelijk wordt Moeder Lambik in haar of zijn glorie hersteld en wordt het weer een echt Truiens volkscafé. Dit stukje nostalgie met haar knoestige boomstammen, verscholen achter de bossen van Nieuwenhoven (Galgenbos) aan de Engelenbamp, mag zeker niet verloren gaan.