“De heropflakkering die we in ons land zien is niet uniek in Europa. Alle landen om ons heen worden – in verschillende mate – geconfronteerd met een toename van de cijfers. Sommige landen nemen nieuwe maatregelen. Groot-Brittannië bijvoorbeeld, beperkt de bijeenkomsten en legt ook nieuwe beperkingen op aan de horeca. Andere landen moeten opnieuw striktere maatregelen nemen, en gaan lokaal of gedeeltelijk weer in lockdown. Dat is het geval bijvoorbeeld in Spanje (Madrid). Dit alles moet ons alert houden.

“Iedereen zien die we willen zien”
“Het is heel belangrijk om u eraan te herinneren dat we in ons dagelijkse leven iedereen mogen zien die we willen zien, op voorwaarde dat: we altijd op afstand blijven. En als dat niet mogelijk is, een masker dragen. In ieder geval kunt u niet meer dan 10 personen tegelijk zien op dezelfde plaats (kinderen niet inbegrepen). Deze regel blijft bestaan.”

Wat verstaan we onder nauw contact? Nauw contact betekent:

  • Fysiek dicht bij iemand zijn die geen huisgenoot is;
  • Voor langer dan 15 minuten;
  • En zonder veiligheidsafstand van 1m50 en zonder masker.

“Zulke nauwe contacten zijn niet volledig verboden, maar moeten wel zoveel mogelijk beperkt worden. En hoe ongunstiger de epidemiologische situatie wordt, hoe meer we onze nauwe contacten absoluut zullen moeten beperken.”

Referentiecijfer voor nauwe contacten 
Er zal in de toekomst gewerkt worden met een referentiecijfer voor de nauwe contacten. “Dat varieert tussen 1 en 5, afhankelijk van de gezondheidssituatie. Op dit moment, adviseren de experts iedereen om per maand met maximaal 5 personen nauwe contacten te hebben. 5 personen buiten uw huisgenoten. Dat zijn personen die u een knuffel kunt geven, met wie u dicht bij mekaar een glas kan drinken, of samen kan eten. Mensen bij wie u dus de veiligheidsafstand niet respecteert. Het gaat wel degelijk om een individuele keuze. Voor de rest: als u de veiligheidsafstand respecteert, mag u zoveel mensen zien als u wil.”

Mondmaskerregel verandert vanaf 1 oktober
Het dragen van een masker is ook verplicht wanneer de afstanden niet kunnen worden gegarandeerd. Het heeft echter geen zin om het overal en altijd op te leggen. Daarom is het masker vanaf 1 oktober niet langer verplicht buiten, behalve:

  • Op extreem drukke plaatsen, waar veiligheidsafstanden niet in acht kunnen worden genomen. Deze plaatsen worden bepaald door lokale autoriteiten.
  • En in ieder geval op welomschreven overdekte plaatsen zoals bijvoorbeeld openbaar vervoer, winkels of bioscopen; ongeacht hun opkomst

Onderscheid voor bijeenkomsten
Voor de bijeenkomsten wordt er in de toekomst een onderscheid gemaakt tussen evenementen die u zelf organiseert en een evenement dat door professionelen georganiseerd wordt.

  • Als u zelf een evenement organiseert, blijft het aantal gasten beperkt tot maximaal 10 personen (kinderen niet begrepen). Dat geldt ook voor bijeenkomsten op straat.
  • Professioneel georganiseerde evenementen – feesten bijvoorbeeld, of recepties, zijn onderworpen aan de regels voor de horeca. Daar is er geen limiet voor het maximale aantal gasten, maar het zijn er wel maximaal 10 per tafel. De protocollen moeten op de letter worden gevolgd. En dansfeesten zijn jammer genoeg nog altijd niet toegelaten.
  • Tenslotte blijft voor evenementen met publiek – ongeacht de aard ervan – de limiet van 200 personen binnenshuis en 400 personen buitenshuis van toepassing, net als de uitzondering die mogelijk zijn via artikel 12 van het ministerieel besluit. Dit tot de protocollen worden aangepast.

Epidemie-barometer
Celeval werkt aan een barometer voor de epidemie. Die zal in ons land geleidelijk ingevoerd worden op nationaal, regionaal en provinciaal niveau. “Deze barometer werkt volgens het principe van fasen. Het is vrij eenvoudig: hoe meer de situatie verslechtert, hoe meer beperkende maatregelen er moeten worden genomen. Autoriteiten, professionals en burgers zullen zo de evolutie van de epidemie beter kunnen begrijpen. Deze barometer zal ook als referentie worden gebruikt in de persconferenties van het Crisiscentrum die 3 keer per week plaatsvinden. Om de ernst van de epidemiologische situatie te bepalen, zal deze barometer voornamelijk – maar niet alleen – gebaseerd zijn op de evolutie van het aantal ziekenhuisopnames.”

Verhoging testcapaciteit door griepseizoen
“De komst van de herfst – en dan de winter – dreigt voor gezinnen problemen te veroorzaken, de algemene geneeskunde te verstoppen en uiteindelijk een zeer sterke vraag naar testen te veroorzaken. We doen momenteel gemiddeld 250.000 tests per week.
Het doel blijft om de testcapaciteit te vergroten om klaar te zijn voor het griepseizoen, met een capaciteit van 70.000 tot 90.000 tests per dag.
Maar om dit mogelijk te maken, moet het systeem blijven volgen. Het is ook nodig om de druk op de professionals in het veld te kunnen verlichten.
En ik neem dit moment om het gezondheidspersoneel nogmaals te bedanken; en zeker de eerste lijn die momenteel overweldigd wordt door de zorg van bezorgde patiënten.”

Corona-app
“Daarnaast herinner ik u eraan dat de mobiele applicatie Coronalert op 30 september wordt gelanceerd. De bediening is vrij eenvoudig: uw telefoon reageert via een bluetooth-verbinding op apparaten die dicht bij u in de buurt zijn en kan u dus waarschuwen als iemand met Covid voor een langere periode op minder dan anderhalve meter afstand is geweest. Het is een zeer nuttig en efficiënt hulpmiddel voor het traceren van contacten. Het is een zeer veilige toepassing, ook met betrekking tot uw persoonlijke gegevens.”

U heeft geen symptomen, maar u heeft nauw contact gehad met iemand die positief is:

  • Dan moet u – meteen nadat u dat gehoord heeft of gecontacteerd bent door de contacttracing– in quarantaine voor zeven dagen, te tellen vanaf het laatste nauwe contact met die persoon. Het is belangrijk dit te doen alléén met personen met wie u in nauw contact bent geweest.
  • U moet ook een afspraak maken om een test – één test – te laten afnemen op de vijfde dag.
  • Als de test positief is, wordt uw quarantaine met 7 dagen verlengd.
  • Als de test negatief is, mag u uit quarantaine komen na de zevende dag.

Quarantaine van 7 dagen
“Een isolatieperiode van 14 dagen is vaak ook moeilijk houdbaar. Daarom hebben we aan de Risk Management Group gevraagd om de situatie te herbekijken. Ze hebben ons voorgesteld op vanaf 1 oktober de quarantaine te beperken tot 7 dagen.”

Concreet :
Als u symptomen hebt van Covid:

  • Neemt u contact op met uw arts die u meteen 7 dagen in isolatie zal plaatsen.
  • U moet zich dan zo snel mogelijk laten testen.
  • Als de test positief is, dan blijft u in quarantaine.
  • Als de test negatief is, dan mag u – als uw gezondheidstoestand het toelaat – uw quarantaine verlaten.

U heeft geen symptomen, maar u heeft nauw contact gehad met iemand die positief is:

  • Dan moet u – meteen nadat u dat gehoord heeft of gecontacteerd bent door de contacttracing– in quarantaine voor zeven dagen, te tellen vanaf het laatste nauwe contact met die persoon. Het is belangrijk dit te doen alléén met personen met wie u in nauw contact bent geweest.
  • U moet ook een afspraak maken om een test – één test – te laten afnemen op de vijfde dag.
  • Als de test positief is, wordt uw quarantaine met 7 dagen verlengd.
  • Als de test negatief is, mag u uit quarantaine komen na de zevende dag.

Rode en oranje zones
“De quarantaine betreft momenteel ook reizigers die terugkeren uit ‘oranje zones’ en ‘rode zones’.Vanaf vrijdag zal het bezoeken van deze verschillende gebieden sterk worden ontmoedigd en niet langer verboden zijn. Dat om regels vast te stellen die zijn geharmoniseerd met de rest van de Europese landen. Als gevolg hiervan zullen ook de test- en quarantainevereisten worden aangepast.”

  • De “oranje zones” worden niet meer getest.
  • Voor reizigers die terugkeren uit een “rode zone”, zullen zichzelf op de eerste dag van hun terugkeer – gedurende 7 dagen – in quarantaine moeten plaatsen en een test moeten doen op dag 5. Ze kunnen aan deze verplichting ontkomen als ze een zelfbeoordelingsdocument invullen dat hen, na analyse, daartoe machtigt. Deze instructies zijn natuurlijk niet van toepassing op mensen die minder dan 48 uur in een “rode zone” doorbrengen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij grensarbeiders.

“Wij zijn de oplossing”
“Trap niet in de val van de nonchalance. Als iedereen dat doet, leidt het onvermijdelijk tot een verstrenging van de maatregelen.
We moeten in onszelf de kracht vinden om ons aan te passen. Niet om de situatie te ondergaan, maar om een manier te vinden om van de zes gouden regels ONZE regels te maken. Regels die we elke dag vanzelfsprekend toepassen, zonder dat ze een obstakel zijn. De kans om weer beter te leven, ondanks het virus. De aanpak van de epidemie hangt ook af van ons eigen gedrag. Onthoud: wij zijn de oplossing.”