Positieve kentering (weliswaar kleine) in de cijfers

Algemeen

Het leek zaterdag even de verkeerde kant op te gaan met de coronacijfers. De nieuwste cijfers stellen weer een beetje meer gerust.

Gezondheidsinstituut Sciensano had vorige week aangekondigd dat er op zondag geen nieuwe update meer zou volgen. Maar vanmiddag kwam er dus toch een nieuw rapport. Daaruit blijkt uit het weekgemiddelde blijkt dat 86 nieuwe besmettingen bijkwamen in ons land.

Er kwamen in Limburg gisteren 17 besmettingen erbij. Het was al van 18 juni (19 nieuwe besmettingen) geleden dat het aantal bijkomende coronagevallen nog zo hoog lag. In totaal werden er in onze provincie nu 6.583 mensen getroffen door het virus.

Met ‘weekgemiddelde’ bedoelt Sciensano het gemiddeld aantal nieuwe bevestigde gevallen over een periode van zeven dagen. Door het gemiddelde te nemen, vertroebelen de normale schommelingen (zoals het weekendeffect, wanneer er minder wordt getest) de trend niet. Belangrijk: het weekgemiddelde wordt niet voor hele weken (maandag tot zondag) berekend. De zeven dagen die worden meegenomen, schuiven elke dag mee op. Het weekgemiddelde dat vandaag is gepubliceerd, bijvoorbeeld, is gebaseerd op de cijfers van donderdag 18 juni tot woensdag 24 juni. Het cijfer van gisteren is gebaseerd

Wat vertellen de nieuwste cijfers ons? “De neerwaartse trend lijkt voorbij en waarschijnlijk hebben we de bodem bereikt”, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). “De vraag is of de cijfers de komende week stabiel zullen blijven of weer stijgen. Dat blijft afwachten.”

De voorbije weken vormen de twintigers en de dertigers de grootste groep onder de nieuwe bevestigingen, zo blijkt uit de cijfers. “Ook dat is niet gek”, aldus Van Gucht. “Dat zijn de leeftijdscategorieën die het meest contact hebben onder elkaar. De twintigers en dertigers hebben wellicht ook minder schrik voor het coronavirus dan 60-plussers.”

Wat de analyse op gemeentelijk niveau betreft, neemt Sciensano de periode tussen 18 en 25 juni in beschouwing. In die week doken er 12 nieuwe besmettingen op in Genk, 11 in Houthalen-Helchteren en Maaseik en 4 in Oudsbergen. In Sint-Truiden dus … nul!

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
77% van de Belgen wil mondmasker verplichten in supermarkt

77% van de Belgen wil het dragen van een mondmasker verplicht maken in de supermarkt. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie, een initiatief van de Universiteit Antwerpen, mee ondersteund door UHasselt, KU Leuven en de ULB, waaraan 27.000 mensen deelnamen. Steeds meer mensen willen in vergelijking met een maand geleden een …

Algemeen
Ook verse patatten uit de automaat.

  ‘De korte keten’ is hip, en dat is een goed teken. In de fruitautomaten vind je verse aardbeien en kersen, honing en frambozen, en binnen twee maanden verse appelen en peren en de warme bakker heeft zijn broodautomaten, maar ook met sandwiches en krentenmik. In Ulbeek, namelijk in Beurs, …

Algemeen
Sint-Truiden gezien? Sint-Truiden gevonden!

Wie op avontuur wil in eigen land kan nog tot eind september meedoen aan de zomerzoektochten in Sint-Truiden. De zomerzoektochten zijn een initiatief van Gezinssport Vlaanderen en vinden elk jaar plaats in een andere gemeente. Er zijn verschillende zoektochten die de deelnemers al wandelend of fietsend langs mooie plekjes en …

%d bloggers liken dit: