De WAPA kwam eerder met cijfers van de verhandelde voorraden appelen en peren in Europa. In de categorie appelen kwam België met 28,6% meer appelen positief naar voren in die prognose.

Voor de nieuwe hardfruitoogst wordt er echter minder volume verwacht. “2020 is al een beurtjaar voor de hardfruittelers met 10-15% minder volume,” vertelt Laurent De Smedt, Divisiehoofd Hardfruit bij BelOrta. “De hittegolf begin augustus heeft daarnaast nog eens gezorgd voor een reductie van 20-30% in bepaalde boomgaarden door zonnebrand..”

Met de kleinere volumes ziet Laurent dat er in vergelijking met het vorige seizoen geen export zal zijn van appelen naar andere landen. “We kunnen onze volumes prima afzetten op de Belgische markt. Vanuit Polen hebben we het bericht gekregen dat de kwaliteit voor het nieuwe seizoen wat tegenvalt met meer klasse II fruit.” Al die ontwikkelingen hebben hun invloed op de prijs. “Deze is nu al een flink stuk duurder dan vorig jaar en de verwachting is dat de prijs hoog zal blijven voor de Elstar, Gala en Jonagold.”

Appelen
Naast minder volumes ziet Laurent ook een verdwijning van veel bestaande appelboomgaarden in België. Hoewel in totaal dat zorgt voor minder areaal aan appelen is er ook bij veel telers een switch naar andere variëteiten. “Zo zien we dat ook dit jaar het areaal aan Kanzi, een Belgisch clubras, verder is gestegen ten koste van de meer traditionele variëteiten als Elstar en Jonagold. De keuze voor telers om over te schakelen naar dergelijke nieuwe rassen heeft alles te maken met de concurrentie uit Polen. Eén op de drie appelen op de Europese markt is immers Pools en dus zetten we als Belgische sector meer in op kwaliteit en smaakbeleving met dergelijke clubrassen. Zo kunnen we naast de bulk van appelen meer inzetten op een divers assortiment.”

Peren
Anders dan de appelen blijven de peren een belangrijk exportproduct voor de Belgische markt. Tijdens de hittegolf hebben de peren het ook beter volgehouden dan de appelen met minder zonnebrand. “De schilkwaliteit is op dit moment ook top al zijn de maatsorteringen iets kleiner uitgevallen dit jaar. We verwachten een oogst die in lijn ligt met afgelopen jaar.

“De Conference blijft onverminderd de belangrijkste variëteit in de teelt maar ook hier zetten we meer in op nieuwe perenrassen. Vooral de Durondeau moet plaatsmaken voor nieuwe perenvariëteiten met een blos. We zien dat er vooral interesse is in onze twee rode peren: Fred en Red Angel.

Wat de afzetmarkt voor peren betreft, is deze sinds 2014 veel meer gespreid. “De Russische boycot in 2014 was voor ons een wake-up-call om niet te veel te focussen op een afzetmarkt. Die dikke pijl naar Rusland is dan ook in de laatste jaren vervangen door kleinere pijlen naar verschillende bestemmingen. Duitsland is bijvoorbeeld een goed voorbeeld waar we onze marktpositie hebben zien groeien van een kleine 13% naar meer dan 40%. Ook naar Oost-Azië, Centraal- en Oost-Europa en andere bestemmingen is de export van peren toegenomen. Zowel in de teelt als in de handel zien we zo meer diversiteit en daarmee risicospreiding.”

Sortering
Hoewel de volumes van appelen en peren belangrijk blijft voor BelOrta wil men ook de kwaliteit hiervan garanderen. “Daarom kiezen we ervoor ook al het fruit centraal bij ons te sorteren zodat het aan onze standaard voldoet. Daarbij kunnen we onze klanten bedienen van verschillende soorten verpakkingen. Van kartonnen sleeves tot losse verkoop in de kist. Daarmee kunnen we ook meer de nadruk leggen op het lokale karakter op de markt van de Belgische appelen en peren.”