“Het schepencollege krijgt geen meerderheid bij elkaar om verkoop van het stadspatrimonium zelf te regelen en moet inbinden. Dit is een overwinning van de democratie. Ik bedank de gemeenteraadsleden van de meerderheid die haar op hun tanden toonden. Vastgoedtransacties kunnen we nu blijven opvolgen en dat zal nodig zijn”, deelt Gert Stas, fractieleider van de sp.a mee! 

Op de gemeenteraad van maandag 31/8 wilde het schepencollege graag de goedkeuring van de gemeenteraad om vanaf nu zélf de verkoop van stadspatrimonium te regelen. “Waar normaal de gemeenteraad in alle openheid beslist om een bepaald gebouw openbaar te verkopen aan een minimum schattingsprijs, zou het schepencollege dit nu zelf in alle beslotenheid kunnen arrangeren. De gemeenteraad en de Truienaar zullen dan nog slechts aan het einde van de procedure weten welk pand zal verkocht worden en aan welke prijs. Een openbaar debat zou niet meer gevoerd kunnen worden. Dit zet de deur open voor bedenkelijke achterkamertjespolitiek”, argumenteerde Stas hier vorige week. “Het is daarbij een verder uitkleden van de bevoegdheden van de gemeenteraad, zoals al vaker is gebeurd”.

Maar nu werd het anders. “Doordat dit voorstel zeer verreikend is en de druk vanuit de oppositie en de media-aandacht hierrond, toonden een aantal raadsleden van de meerderheid zich niet meer zo volgzaam. Een meerderheid voor het voorstel werd niet meer gevonden en om gezichtsverlies voor het schepencollege te vermijden werd het punt nog voor de stemming afgevoerd”, aldus Gert Stas.

“Een overwinning voor de democratie. Vastgoedtransacties kunnen we nu blijven opvolgen en dat zal nodig zijn”, besluit hij.

Het aangekondigde punt dat het stadsbestuur de verkoop van sommige stadsgebouwen achter gesloten deuren wil regelen, werd dus op de Truiense gemeenteraad op het allerlaatste moment ingetrokken door schepen Jo François (N-VA). “Wij trekken dit voorstel nu terug maar vergis u niet, wij komen hier later op terug”, klonk het vastberaden.

Vanaf september moeten de gemeenteraden opnieuw fysiek georganiseerd worden en mag het niet meer digitaal.