September zijn alle scholen terug open

Algemeen

Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts meldt dat de scholen terug volledig opengaan in september.

Voor het kleuter- en lager onderwijs is er geen probleem om volledig open te gaan. Zij zijn nl. minder kwetsbaar voor het coronavirus dan ouderen.  Besmettingen op school komen ook zelden voor. Daarom is ook beslist om het onderwijs (gewoon en buitengewoon, kleuter-, lager, voltijds en deeltijds secundair, hoger, volwassen- en deeltijds kunstonderwijs) vijf dagen per week te laten doorgaan. Er geldt wel een mondmaskerplicht voor leerlingen van het middelbaar onderwijs in de klas, maar niet op de speelplaats. Ook zal er een verstrenging gelden voor toegang van derden tot de onderwijsinstelling.

Voor gemeenten waar de besmettingsgraad te hoog ligt, kunnen andere maatregelen getroffen worden na de eerste week. De leerlingen van de eerste graad van het Secundair onderwijs, kunnen bij code oranje 5 dagen naar school. Leerlingen van de tweede en derde graad kunnen halftijds naar school. De ene week krijgen ze les op school, de andere week geldt afstandsonderwijs.  Ook het hoger onderwijs, volwassenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs kunnen overschakelen naar code oranje, als de lokale crisiscel dat beslist.

De regel geldt voor de gemeente waar de school gevestigd is. Dus indien de school zich in een oranje zone bevindt, is de kans groot dat de schoolgaande de tweede week van september mag thuis blijven. Dit kan natuurlijk problematisch zijn bij besmettingen voor steden zoals Brussel of Antwerpen. Van de andere kant, als de leerling uit een zone komt waar het virus sterk aanwezig is, mag deze wel naar een school in een veiligere zone.

Indien scholen mobiele containerklassen zouden hebben of verschillende afdelingen in andere gemeentes, dan zouden de schoolgaanden telkens naar coronavrije zones kunnen trekken en hier de lessen kunnen volgen…. Er dient dan wel vervoer voorzien te worden.

We moeten er allen voor zorgen dat het naar school gaan op een veilige manier verloopt en dat de contacten onderling, zowel binnen als buiten de school, beperkt worden om verdere besmettingen te voorkomen. Een rugzak meegeven is belangrijk maar dit is alleen mogelijk op een veilige en gezonde manier.

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Weekend van de Klant 2020 in de stad van oer hàt!

Het Weekend van de Klant staat voor de deur, dit jaar op zaterdag 3 en zondag 4 oktober! De Truiense handelaars zetten hun klanten in de bloemetjes en verwennen shoppers met leuke acties, kortingen en attenties. Shop & The City zorgt daar bovenop voor extra beleving in de winkelstraten en een …

Algemeen
De politie van de zone Borgloon blijft controleren!

Controleren op alcohol achter het stuur, doet de politie niet om zoveel mogelijk mensen te beboeten, wel omdat ze iedereen bewust willen maken van het gevaar van rijden onder invloed van alcohol. Met slechts twee bestuurders die  dit weekend betrapt werden op overmatig alcohol achter het stuur, zijn we op …

Algemeen
Werken in Borlo Centrum

 In opdracht van Wegen & Verkeer Limburg zullen ter hoogte van het centrum in Borlo, N755 Thewitstraat, wegenwerken plaatsvinden van 5 oktober tot en met 9 oktober! De klinkers in het dorpscentrum zullen vervangen worden door asfalt. De omleiding zal gebeuren via de Jeuksestraat – Homsemstraat. De bushaltes “Jeuksestraat” en “Kerk” …

%d bloggers liken dit: