“Naarmate de tijd vorderde, konden we bepaalde activiteiten hervatten. Om die reden zeiden we bij de eerste versoepelingen: alles is verboden, behalve de activiteiten die specifiek worden vermeld als zijnde toegestaan”, zegt de premier. “Vanaf 8 juni kunnen we anders gaan redeneren. We zullen kunnen redeneren met als uitgangspunt onze vrijheid.” Maar social distance blijft essentieel

“Met andere woorden: alles wordt opnieuw toegestaan, behalve de activiteiten die worden uitgesloten”, zegt de premier tijdens de persconferentie. Al blijven de veiligheidsmaatregelen daarbij wel ten alle tijde van groot belang.

1. “Hygiëneregels blijven essentieel. Aanbevelingen als ‘regelmatig uw handen wassen’ en ‘geen kus of een hand geven als u mensen begroet’ moet u nauwgezet blijven opvolgen.”

2. “Doe uw activiteiten het liefst buiten”, klinkt het. “Want daar is het risico op besmetting kleiner. Als dat niet kan, zorg er dan voor dat de ruimte voldoende geventileerd wordt.”

3. “Neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen die in een risicogroep zitten.”

4. Social distancing blijft àltijd van toepassing. Behalve voor mensen uit hetzelfde huishouden, kinderen jonger dan twaalf onder elkaar en mensen uit de bubbel.

5. De bubbel wordt uitgebreid naar 10 personen. “U kunt nauwere contacten hebben met 10 verschillende personen per week, buiten uw huisgenoten. Dit is uw persoonlijke uitgebreide bubbel.”

6. Tenslotte: “Als u iets in groep doet, mag die groep niet groter zijn dan 10 personen, kinderen inbegrepen. Dit is geldt zowel voor bezoek bij u thuis als buitenshuis, zoals in het park of op restaurant.”
Wat houdt de uitgebreide bubbel in?
De bubbel wordt vanaf 8 juni uitgebreid van vier naar tien personen. “U kunt nauwere contacten hebben met 10 verschillende personen per week, buiten uw huisgenoten. Dit is uw persoonlijke uitgebreide bubbel”, aldus Wilmès op de persconferentie.
  • “Dit geldt voor ieder van u persoonlijk. Dat is uw individueel recht.”
  • “Per week betekent dat deze groep elke week kan veranderen als u dat wil.”
  • “Het maximum van 10 per week zorgt ervoor dat sociale contacten toch beperkt blijven. Bovendien maakt het het makkelijker om precies na te gaan met wie u in nauw contact geweest bent, mocht u besmet zijn geraakt.”
De horeca heropent, maar wel deels
  • De speelhallen zoals casino’s waar jetons en machines in zeer korte tijd door veel mensen worden aangeraakt. Zij kunnen pas op 1 juli weer open.
  • Op 1 juli gaan ook de banket- en receptiezalenweer open. Dit zal kunnen met een maximum van 50 aanwezigen. En dit onder dezelfde voorwaarden als de horeca.
  • Het nachtleven. Nachtclubs, fuiven of discotheken bijvoorbeeld, waar geen Nieuwe regels voor georganiseerde activiteiten
Regels voor horeca
Vanaf 8 juni zullen dus alle andere horecazaken zoals cafés, bars en restaurants zullen weer open kunnen gaan. “Dit op voorwaarde dat ze een zeer nauwkeurig protocol volgen.”

De hoofdlijnen:
  • Een afstand van 1m50 tussen de tafels.
  • Maximaal 10 personen per tafel.
  • Elke klant moet aan zijn of haar eigen tafel zitten en bediend worden.
  • Obers moeten een mondmasker dragen.
  • Alle horecazaken kunnen openblijven tot één uur ’s nachts. Naar analogie kunnen ook de nachtwinkels tot één uur ’s nachts openblijven.
Het principe is dat alle “georganiseerde” activiteiten worden hervat, met bepaalde protocollen die gebruikers en werknemers beschermen, tenzij de herstart van de activiteiten is voorzien voor een andere fase. Telewerk wordt aanbevolen als het mogelijk is”, klinkt het. “In het algemeen, moeten sectoren die kunnen herstarten, dat met een protocol doen. Deze protocollen worden bepaald door de bevoegde minister in onderhandelingen met de sector.
 
Culturele sector: cinema weer open vanaf 1 juli, nog geen massa-evenementen maar wel optredens
  • Vanaf 8 juni kunnen alle culturele activiteiten zonder publiek hervat worden.
  • Optredens met het publiek zijn op maandag nog niet toegestaan, maar kunnen wel vanaf 1 juli hervat worden.
Ook hier gelden specifieke regels gegeven met betrekking tot publieksmanagement, zoals het respecteren van de veiligheidsafstand voor het publiek en maximaal 200 aanwezigen.

 

Sportactiviteiten terug toegestaan
Vanaf 8 juni zullen ook sportactiviteiten kunnen hervatten, zonder onderscheid, dus of het nu gaat
– om amateurs of professionals,
– om trainingen of om wedstrijden,
– indoor of outdoor.

Ook fitnesszalen en -ruimtes kunnen weer opengaan, op voorwaarde dat ze het protocol volgen. Alleen:
– Contactsporten zoals judo, boksen, basketbal of voetbal moeten nog altijd beperkt blijven tot zogenaamd ‘contactloos’ trainen.
– Wat sportinfrastructuur betreft, daar zullen net zoals elders protocollen moeten worden gevolgd. Kleedkamers en douches zullen nog steeds niet toegankelijk zijn.
– En zwembaden en welnesscentra moeten in dit stadium nog altijd gesloten blijven.
 
Religieuze diensten weer mogelijk tot 200 personen

Voor wat betreft religieuze of levensbeschouwelijke erediensten – die kunnen vanaf 8 juni worden hervat.
De veiligheidsafstand moet gerespecteerd worden met maximaal 100 aanwezigen, ongeacht de oppervlakte. Vanaf juli worden dat maximaal 200 aanwezigen naar analogie met de sport- en cultuursector. Er zullen ook bepaalde regels van kracht zijn, zoals het verbod op riten met fysiek contact.

 

Reizen en meerdaagse uitstapjes weer mogelijk
  • Vanaf 8 juni zijn excursies of meerdaagse uitstappen weer mogelijk in eigen land
  • Vanaf 15 juni heropent België de grenzen van en naar de landen die behoren tot de Europese Unie – inclusief het Verenigd Koninkrijk – en de andere 4 “Schengen” -landen. “Houd er echter rekening mee dat elk land voor zich beslist de grenzen te openen en onder welke voorwaarden ze dat doen.”

 

Het virus is nog niet weg!!!!
Want dat is het niet, benadrukt de premier. “Het coronavirus is niet weg. En de risico’s ook niet”, zegt ze. “Toch zien we intussen alweer de contouren van het normale leven. Dit dankzij een collectieve inspanning om de regels te volgen. Dankzij u is de epidemie aan het verzwakken. We moeten wel op ons hoede blijven, ook al zijn veel mensen het intussen grondig beu. Daarom blijven we een beroep doen op uw gezond verstand, uw verantwoordelijkheidsgevoel en natuurlijk uw gevoel voor solidariteit.”