De Sint-Truidense socialisten hebben zich vastgebeten in het dossier rond de verkoop van het stedelijk patrimonium. De verkoop van kerken, pastorijen, bouwgronden en stadsgebouwen moet volgens de sp.a de 14 miljoen euro opbrengen die het bestuur nodig heeft om het nieuwe stadskantoor in de Minderbroedersite te betalen.

“Op de gemeenteraad beweerde schepen François geen weet te hebben van wat de stad wilde verkopen. Na een klacht van de sp.a bij de gouverneur vroeg het agentschap Binnenlands Bestuur aan het stadsbestuur een lijst van het patrimonium dat te koop staat. En die lijst hebben we nu eindelijk ook gekregen. En wat blijkt? De kerken van Gelinden, Engelmanshoven, Kerkom en Gorsem staan in de etalage, net zoals de pastorij van Zepperen, een aantal gebouwen en gronden van het OCMW, de loodsen van Zepperen en Velm, het oud atheneum en het huis Claes, om er maar enkele te noemen”, vindt Gert Stas.

Gelogen?

“Wie beliegt men nu: de gouverneur door hem een lijst te bezorgen die in feite niet bestaat of ons door te zeggen dat er geen lijst is. In beide gevallen gaat het om onbehoorlijk bestuur”, voegt Filip Moers daaraan toe.

Als die lijst correct is, dat gaan heel wat verenigingen zonder huisvesting komen te vallen.  “We kunnen moeilijk geloven dat het stadsbestuur de Gouverneur en het Binnenlands Bestuur bewust met een kluitje in het riet stuurde. Maar wat ons nog meer stoort is de verkoop van eigendommen van het OCMW. Dat zijn normaal schenkingen gedaan aan deze sociale dienst om met de opbrengst ervan goede werken te doen en de zwakkeren te helpen. En die gaat men nu gebruiken om een nieuw administratief centrum te financieren. Daar worden we boos van”, zegt Gert Stas.

Bovendien waarschuwt de Gouverneur het bestuur dat de verkoop en herbestemming van kerken niet zomaar kan. Vaak zijn die eigendom van een kerkfabriek en daar is een bepaalde procedure voor van toepassing die een verkoop niet evident maakt.

Voorbereidend document

“Jammer dat de socialisten met een voorbereidend document van de algemeen directeur (stadssecretaris) voor de gouverneur naar de pers stappen. Aan die inventaris is veel werk geweest want de stad wist zelfs niet welke eigendommen ze bezat. Bovendien liet het onderhoud ervan de voorbije 18 jaar veel te wensen over”, reageert burgemeester Veerle Heeren die er nog aan toevoegt dat dit document nog op het schepencollege moet besproken worden..