Onze provincie heeft vanaf vandaag een eigen label dat verwijst naar voedselproducten die lokaal zijn geproduceerd en bijdragen aan een natuurlijker landschap met meer biodiversiteit. “Uitdagingen zoals de klimaatverandering doet veel landbouwers evolueren naar klimaatbestendige en organische landbouw met meer aandacht voor de natuur en voor gezonde, betaalbare voeding”, stelt Liesbeth Van Gysegem, projectcoördinator. Producten met het label ‘Straffe kost!’ vind je als consument vanaf vandaag in winkels en supermarkten in de buurt.

“Met ‘Straffe kost!’ gaan landbouwers een engagement aan om te streven naar een gezonde fauna en flora, sterke gewassen produceren aan een eerlijke prijs, alles in harmonie met natuur en landschap.” Aan het woord is Liesbeth Van Gysegem, coördinator van het Limburgs project. In 2021 mocht ze het voortouw nemen met de 3 Regionale Landschapsorganisaties en Boerennatuur en de proef- en vormingscentra voor de landbouw. “Mensen kopen steeds vaker rechtstreeks bij de boer. De producten worden lokaal geteeld en verhandeld. Heel wat landbouwers zien die klimaatveranderingen ook aankomen en spelen er nu al op in. Zo nemen ze ecologische maatregelen zoals het aantrekken van vleermuizen op natuurlijke wijze zodat zij op hun beurt ervoor zorgen dat de Aziatische fruitvliegjes geen kans meer krijgen.” Voorlopig start ‘Straffe kost!’ met 18 lokale producenten verspreid over Limburg met een voedselwaaier van kaas, vlees, fruit, groenten en afgeleide producten zoals fruitsappen, confituren, ciders. “We rekenen erop dat de groep nog fors kan groeien. We vormen samen een netwerk. Alle producten krijgen promo- en verpakkingsmateriaal zodat het voor de consument herkenbaar is. De landbouwer zorgt zelf voor zijn lokaal afzetgebied. Het netwerk verbindt telers die op een ecologisch verantwoorde manier werken met bijvoorbeeld poelen, houtkanten en heggen. En er zijn er veel meer die dat al doen dan we doorgaans denken.”

Boost voor gezondheid en landschap

Basispijlers van Straffe kost zijn het verrijken van de natuur zodat de oogst meer smaak en vitaminen oplevert en de harmonieuze samenwerking ermee. “Zo grazen runderen in de natuur en worden er stroken met bloemenmengsels aangelegd.” Eén van de producenten is Fruitdas. Jeroen en Wim Rappé en Wim Jambon telen in Hoepertingen al jaar en dag hoogstamfruit onder de naam die hét dier van de streek met het fruit verbindt. “We hebben een perceel van 2,5 ha waarop we kwaliteitsvolle producten oogsten afkomstig van Haspengouwse hoogstamboomgaarden, die deel uitmaken van het authentieke landschap en bijdragen aan de biodiversiteit. Op andere percelen die we gebruiken van landbouwers grazen er dieren. We maken al jaren straffe kost met onze fruitsappen en appelciders. Door toe treden tot dit nieuwe netwerk willen we ons bereik vergroten.” Het project ‘Straffe kost!’ kreeg de steun van de provincie vanuit het Europees Fonds voor landbouwontwikkeling. Gedeputeerde Inge Moors (cd&v) besluit: “Met dit project ondersteunen we producenten met advies en kennisuitwisseling. Deze natuurlijke manier van werken komt ook onze landbouwers ten goede. De landschapsvermarkting krijgt op deze manier een mooie return.”