Elke gemeente die zich respecteert start de feestelijkheden op onze Nationale Feestdag met een Te Deum in de plaatselijke kerk.

  In Sint-Truiden is dat al sinds 1832 niet anders. Maar wat is dat Te Deum? Het Te Deum (de eerste twee woorden van Te Deum laudamusLatijn voor “Wij loven U, O God”) is een hymne op basis van de Bijbel, die in de liturgie van de christelijke kerken waaronder ook de Rooms-Katholieke Kerk gebruikt wordt. De lofzang is ontstaan rond het jaar 400 n.Chr., gesteld in ritmisch proza en wordt tegenwoordig toegeschreven aan Nicetas van Remesiana. Legendarisch is het verhaal dat bisschop Ambrosius van Milaan deze tekst in beurtzang met Augustinus zou hebben gezongen ter gelegenheid van diens doop. Het Te Deum wordt daarom ook wel de Ambrosiaanse lofzang genoemd.

 

 

 

 

Bij plechtige dankdiensten, na processies en bij liturgische diensten voor de vorst(in), wordt nog vaak het Te Deum gezongen.

In België wordt de benaming ‘Te Deum’ door velen spontaan geassocieerd met de viering van de Nationale feestdag (21 juli) en van Koningsdag (15 november). Naar aanleiding van deze dagen wordt in de kathedralen en ook in vele rooms-katholieke parochiekerken de lofzang Te Deum gezongen, ofwel aansluitend bij een eucharistieviering ofwel in een zelfstandige gebedsdienst. Op 21 juli gaat het initiatief daartoe uit van de burgerlijke overheid, op 15 november gebeurt het op uitnodiging van de kerkgemeenschap. Dit plechtig lof- en dankgebed is vast een gelegenheid om te bidden voor het welzijn van ons land, voor hen die er wonen en die er verantwoordelijkheid dragen.