Er zijn alsmaar minder familiebedrijven in de Haspengouwse fruitsector. Het aantal kersentelers is op amper tien jaar tijd met maar liefst 27 procent gedaald. Het aantal perentelers is in Limburg met 11,5 procent gedaald is van 514 naar 455. Oorzaken: “De regelneverij en het stikstofakkoord van de Vlaamse Regering”, zegt Truiens parlementslid Roosmarijn Beckers. Ook de prijzen liggen dramatisch laag voor de fruitboeren. “Wij zijn het eventjes kotsbeu dat ons lekker product, dat met zoveel zorg en hard werken geteeld wordt, niet betaald wordt, zelfs niet tegen kostprijs”, vertelt Annick Moonen van het familiale fruitteeltbedrijf uit Kortenbos. Annick heeft er genoeg van en zet vandaag en morgen, 31 juli, haar Golden appels te koop tegen de productieprijs van 50 eurocent per kilo.
Met pijn in het hart zet zetten fruittelers Ludo en Annick uit Kortenbos op zaterdag 30 en zondag 31 juli hun Golden appels te koop aan 50 eurocent de kilo. “Iedereen die graag een lekker appeltje lust, volledig voedselveilig, milieubewust en gecertificeerd geproduceerd, is welkom. Breng wel je eigen verpakking mee”, klinkt het. “Het gaat om appels van topkwaliteit”, weet Annick. “Wij zijn het eventjes kotsbeu dat ons lekker product, dat met zoveel zorg en hard werken geteeld wordt, niet betaald wordt, zelfs niet tegen kostprijs. De appeltjes, die dit weekend niet verkocht worden, gaan dinsdag naar de fabriek voor een aalmoes van 14 eurocent.” Annick voelt zich ook moegetergd. “Als mensen de volgende keer appels, peren, kersen of aardbeien willen kopen in de supermarkt, vraag dan eerst eens aan jezelf en dan aan de supermarktmanager of ze wel uit België komen en hoeveel hij de teler ervoor betaald heeft. Er wordt in België geen Pink Lady of Jazz geteeld hoor! Vraag ook in de supermarkt of deze prijs kostendekkend is voor de teler en waarom hij dit product 3 tot soms zelfs 10 keer zo duur aan jou wil verkopen dan hij het aan de teler- die er een heel jaar hard aan gewerkt heeft- betaald heeft?” Annick ziet met lede ogen aan dat het aantal familiale fruitbedrijven zienderogen slinkt in Vlaanderen. “Nog 1 of 2 zo’n jaren en er is geen enkel familiaal fruitteeltbedrijf meer over! Dan gaat men dus alles invoeren en dat terwijl wij hier zoveel mensen hebben, die met hart en ziel elke dag bezig zijn om gezond fruit te telen, dat aan de hoogste wettelijke, en zelfs bovenwettelijke eisen beantwoordt!”
Dalende cijfers
Vorige week kwam de aanklacht tegen deze gang van zaken nog aan bod in het Vlaams Parlement. Truiens parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) volgt de problematiek al een tijd en vroeg cijfers op bij de minister van Landbouw, Jo Brouns (cd&v). “En die cijfers zijn onthutsend te noemen”, zegt Beckers. “Het aantal kersentelers is op amper tien jaar tijd met maar liefst 27 procent gedaald. Het aantal perentelers is in Limburg met 11,5 procent gedaald van 514 naar 455. Hieruit blijkt dat er alsmaar minder familiale landbouwbedrijven zijn te vinden. Inzake de fruitteelt blijkt de keuze ook vaak: vergroten of stoppen. Dat het aantal familiale landbouwbedrijven zo snel en fors afneemt, zou iedereen bezorgd moeten maken. Als de Vlaamse regering onze familiale landbouwbedrijven wil behouden, zal ze iets moeten doen aan de regelneverij die kleinere bedrijven parten speelt. Ook het eerder dit jaar door de Vlaamse regering beklonken stikstofakkoord bedreigt fruittelers. Verschillende peren- en appeltelers vrezen hun voortbestaan omdat ze voor het voldongen feit gezet worden dat ze niet meer kunnen produceren vanaf 2028. Dan geldt namelijk de regel van de nulbemesting. Deze Vlaamse regering maakt het onze landbouwers steeds moeilijker, en dat uit zich ook in de cijfers”, besluit Beckers.
De Golden appels zijn tegen de productieprijs van 50 eurocent per kg te koop bij fruittelers Ludo en Annick, Nachtegaal 101, Kortenbos, Sint-Truiden, tussen 10u en 18u. Wel eigen verpakking meebrengen. Topkwaliteit, nog makkelijk 2 weken (in de fruitschaal) tot 4 weken(in de frigo) te bewaren. Ook super lekker voor appelmoes!