Het feit dat cybercriminelen persoonlijke gegevens hebben kunnen ontfutselen uit de databank van Limburg.net lijkt niet veel indruk te maken in Limburg. Uit een beeldreportage met interviews op de zender Canvas bleek dat er in Haspengouw weinig mensen zijn die zich grote zorgen maken. Steeds volgen we de adviezen van Safeonweb goed op. Daar zien ze het aantal meldingen via verdacht@safeonweb.be gevoelig toenemen tot 10 miljoen meldingen afgelopen jaar. “Een goede zaak dat de burgers alerter worden.”

Terwijl gisteren de IT-experts over elkaar struikelden om commentaar te geven op de grote gegevensdiefstal door computercriminelen bij het bedrijf Limburg.net, bleef het in Limburg rustig. Op Canvas vond de ploeg van De Afspraak eigenlijk geen kat in Alken en Sint-Truiden die zich zorgen maakten over het lek. De bevraagde mensen reageerden eerder gelaten. “Wat kan je eraan doen”, klonk het. “Ik ga me niet bezig houden met te zoeken wat ze nu precies van mij weten. Staatsgeheimen heb ik niet.” Heel wat mensen reageerden rustig: “Ik zou zeggen geen paniek, kalm blijven maar wel alert. Ik volg de tips op Safeonweb en dat helpt.” Opvallend is dat die Safeonweb van de overheid almaar bekender wordt. “Zij hebben nuttige tips vind ik, en eigenlijk is het een kwestie van waakzaam blijven: nooit terugbellen naar een nummer dat je niet kent, nooit klikken op een link in een sms of een e-mail tenzij er 100 procent betrouwbaarheid is.”

Safeonweb

Safeonweb helpt je bij het bepalen van de betrouwbaarheid van de websites die je bezoekt door ze een vertrouwensniveau toe te kennen (hoog, gemiddeld, laag). De tool waarschuwt je als je op een onveilige website surft, waar het gevaarlijk is om je gegevens in te voeren.”Vorige week werd een verdacht bericht dat afkomstig leek te zijn van ING 2367 keer met ons gedeeld”, klinkt het bij Safeonweb. “Het bericht vertelt dat de batterij van je digipas bijna leeg is en dat je via een link een nieuwe digipas kunt bestellen. Pas op voor e-mails van je zogenaamde bank waarin je wordt uitgenodigd om gegevens in te voeren via een link. Doe dit nooit.” Vorig jaar hebben waakzame gebruikers 10 miljoen verdachte berichten doorgestuurd naar het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Het jaar ervoor waren dat er 6 miljoen. Gemiddeld kreeg het centrum 27.000 berichten per dag toegestuurd via verdacht@safeonweb.be. Afgelopen jaar lanceerde Safeonweb bovendien een browser die de gebruiker helpt bij het ontdekken van valse websites. Safeonweb hanteert daarbij kleurencodes in de browser zodat je kan zien of de eigenaar echt is of niet.

Parket

Het parket Limburg is er toch niet gerust in. “We willen onze bezorgdheid uiten over het downloaden van die gestolen informaticagegevens”, zegt Bruno Coppin, woordvoerder Parket Limburg. “Enerzijds kunnen de op het internet aangeboden bestanden op zich ernstig schadelijk zijn ingeval van opslag ervan op particuliere computers of andere digitale dragers, anderzijds heeft de wetgever een specifieke strafbaarstelling voorzien die erop gericht is om het bezitten, onthullen, verspreiden of gebruik maken van gestolen datagegevens te kunnen laten bestraffen. Ingeval van vervolging, kan de sanctie oplopen tot maximaal een gevangenisstraf van 3 jaar en een geldboete tot 800.000 euro. Tenslotte kan worden bevestigd dat verschillende gedupeerden een klacht hebben ingediend tegen Limburg.net wegens mogelijke inbreuken op de wet inzake de bescherming van natuurlijke personen met bescherming tot de verwerking ven persoonsgegevens.  Het onderzoek naar de totaliteit van deze feiten zal worden gevoerd door de computer crime unit van de federale gerechtelijke politie te Limburg.”