Kan STVV een vuist maken tegen het ongenaakbare Union? Laten we ervan uitgaan dat elk punt dat de Kanaries mee naar Haspengouw nemen pure winst is en verlies zeker geen schande na hetgeen de nieuwkomers de voorbije weken op de mat toverden.

STVV speelt tijdens de eerste helft zijn geliefkoosde spel: laat Union de bal maar hebben, zij verdedigen secuur, hard als het nodig is, gesloten als een rode kool, niet door te komen. En dat de statistieken na 45 minuten een balbezit van 70 procent voor de thuisploeg aantonen, dan zij dat maar zo.

En zo blijft het de ganse eerste helft duren: balbezit van Unios zonder echter een bal tussen de palen te krijgen, Sint-Truiden stug verdedigend en uitbrekend waar en wanneer het kan. En wat blijkt? Het is STVV dat de eerste en de meeste doelkansen creëert. De gele kaarten waren voor Union. Het is dus een match met weinig opwinding buiten het oervervelende gezang van de Unionsupporters.

Na 30 minuten eindelijk wat opwinding. Koita wordt neergehaald. Hayashi kan de gevaarlijke actie verderzetten, maar scheidsrechter Put fluit de fase net wat te vroeg af. In plaats van voordeel te geven aan Hayashi, roept ref Put de aanval net wat te vroeg een halt toe. Put beseft het onmiddellijk en wrijft zich in de haren. Opmerkelijk beeld dat een scheidsrechter zijn fout direct erkent, en ook zo ostentatief toegeeft. Ter verdediging van Put: het leek even of Koita de bal gewoon ging verliezen, maar Burgess liet de bal onverwacht zomaar tot bij Hayashi rollen. We waren toen een half uur aan het voetballen.

Ondanks het meesterschap van Union is het Hayashi die de beste kans tot nu toe krijgt! Lavalée legt in minuut 34 de bal heerlijk terug, en Hayashi gaat voor de korte hoek. Moris slaat de bal eruit en verhindert de voorsprong van de Kanaries.    In de 43ste minuut herovert Klauss knap de bal. Konaté neemt over, speelt z’n tegenstander uit met een mooie poort en probeert dan Moris te verrassen met een verre lob vanop eigen helft. Heel degelijk uitgevoerd, maar Moris is nog net snel genoeg om de bal voor de lijn weg te plukken.

Een ander STVV verschijnt na de rust op de grasmat. In de 50ste minuut krijgt Brüls de nodige ruimte op de rechterkant. Hij pikt er de vrijstaande Klauss uit. Maar die knalt onbesuisd over. Drie minuten later is het dan toch zover.  Kandouss tackelt Klauss onderuit, en de bal gaat op de stip!

Brüls neemt de honneurs waar, stuurt Moris de verkeerde kant uit, en legt de bal kurkdroog in de winkelhaak. Maar wat een goed leidende Bert Put wel vergat was de tweede gele kaart voor Kandouss. Union ontsnapt aan een resterende 25 minuten met 10. Moris speelt zich ook in de kijker. In de 70ste minuut vlamt Bauer vlamt op doel vanop 25 meter, en die bal paste perfect in de winkelhaak. Moris zweeft de bal er heerlijk uit.

Toch nog even sensatie. Put geeft Union een lichte strafschop na een (vermeende) tik van Hashioka aan Lapoussin! Als er anl een was, dan was het een domme overtreding van de rechtsback. Maar Vanzeir is geen mirakelkind en trapt de elfmeter ver over! Niemand had het verwacht, maar Vanzeir mist!

En dus gebeurt het onmogelijk gewaande: STVV gaat met de drie punten lopen in Brussel, een zes op zes in twee uitmatchen en de zekere redding is een feit. En misschien mogen de Kanaries nog dromen van meer