Vakbonden verzetten zich tegen privatisering gemeentelijke kinderopvang Nieuwerkerken

Algemeen

Donderdagavond voerden de vakbonden ACOD en ACV actie aan het sociaal huis in Nieuwerkerken. De aanleiding is de privatisering van de gemeentelijke dienstverlening. Sp.a Nieuwerkerken stond aan de zijde van de vakbonden en uitte haar ongenoegen over de privatisering van de gemeentelijke kinderopvang, die naar Ferm overgaat. “Het gemeentebestuur kiest alweer voor de gemakkelijke oplossing.”

De overdracht van de buitenschoolse kinderopvang naar Ferm was het belangrijkste agendapunt op de gemeenteraad van donderdag. Met de privatisering komt er na meer dan 20 jaar een einde aan een openbare opvang. “Jos Beutjens heeft destijds de gemeentelijke kinderopvang opgericht”, zegt Sandra Vansimpsen van sp.a Nieuwerkerken. “CD&V zorgt nu voor de afbraak van een project waar ouders hun kinderen altijd met een gerust hart konden achterlaten. We begrijpen dat een bestuur soms een ingrijpende beslissing moet nemen, zeker in tijden van corona, maar met het privatiseren van de kinderopvang kiest ze alweer voor de gemakkelijke oplossing.”

Vansimpsen doelt hiermee ook op de beslissing van CD&V om de dienst warme maaltijden te stoppen. “Beide ingrepen zijn een aderlating voor de gemeente en bovendien onverantwoord in tijden van corona. Dit is geen fijn nieuws en dat in de week van de Werelddag tegen Armoede. Vansimpsen wijst ook op de nakende prijsstijging voor dagopvang. Ferm telt 14,83 euro voor een hele dag opvang, terwijl de gemeentelijke dienst slechts 10,70 euro vroeg. Dat is een stijging van 4,13 euro per dag oftewel een toename van 39%. “Op maand of jaarbasis zal dit honderden euro’s verschil betekenen. Veel ouders zullen een andere oplossing moeten vinden, mogelijks zelfs buiten de gemeente.”

Daar stoppen de gevolgen voor de ouders volgens Vansimpsen niet. Het huishoudelijk reglement zal onder Ferm ook verstrengd worden, wat heel wat stress voor de ouders zal meebrengen: “Er zullen zelfs boetes volgen voor ouders die hun kind te laat ophalen. Als je een kwartiertje later bent, door file bijvoorbeeld, riskeer je een boete van 12,50 euro. Ouders gaan zich moeten haasten om op tijd te komen en riskeren zo verkeersovertredingen of erger. Bovendien werkt Ferm enkel digitaal. Hiermee verdwijnt ook de toegankelijkheid en het gemoedelijke karakter van de opvang.”

In deze tijden is het volgens sp.a Nieuwerkerken heel belangrijk om er alles aan te doen om openbare dienstverlening te behouden. Ze vreest ook voor het welzijn van het personeel. “Het personeel zal onder Ferm meer in onzekerheid leven. De arbeidsvoorwaarden gaan er op achteruit en ontslag is nooit veraf. Wij kunnen het bij sp.a niet begrijpen dat het bestuur meer en meer met de grove borstel door de gemeentelijke diensten gaat”, besluit Vansimpsen.

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Vernieuwde Vissegatstraat en omgeving coronaveilig ingehuldigd

  De voorbije maanden zijn nog enkele details afgewerkt, maar intussen is de Vissegatstraat en haar omgeving helemaal klaar. Om de buurtbewoners te bedanken voor hun begrip en constructieve ingesteldheid tijdens de werken, organiseerde het stadsbestuur een coronaveilige inhuldiging waarbij iedereen ‘van op afstand maar toch dichtbij’ de opening van …

Algemeen
Studeren in cultuurcentrum De Bogaard

Cultuurcentrum De Bogaard stelt van 7 tot en met 23 december opnieuw twee ruimtes ter beschikking voor de Truiense studenten die in alle stilte voor hun examens willen studeren. Je kan er elke weekdag van 9u tot 18u terecht en op zaterdag van 9u tot 16u. De 2 ruimtes zullen …

Algemeen
De H. Franciscus heeft de kerststal uitgevonden

Museum DE MINDERE vraagt in naam van de uitvinder van de kerststal, Franciscus van Assisi, om Kerstmis thuis te vieren en om postkaarten naar mekaar te sturen. Het wordt pas een Zalig Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar als we deze eindejaarsperiode thuis blijven. DE MINDERE, het museum van de Vlaamse …

%d bloggers liken dit: