Büsra Altug, verpleegkundige van een COVID-afdeling in het Jessa Ziekenhuis, getuigt over de huidige situatie in het Hasseltse ziekenhuis. Een dag als verpleegkundige tijdens de coronacrisis.
15/04/20 – Feyza Ozcan
Limburg is één van de hardst getroffen gebieden in België door het coronavirus. Hoe is het leven momenteel in het Jessa Ziekenhuis? Wat is er allemaal voor jullie veranderd sinds het virus tevoorschijn kwam? “Momenteel kan ik zeggen dat wat de opnames betreft gestabiliseerd zijn. Wat betreft de veranderingen binnen het ziekenhuis, wij zijn opgeroepen geweest vanuit verschillende afdelingen om op een COVID-afdeling te werken. Het ziekenhuis voorziet natuurlijk ook beschermingsmateriaal zoals: mondmaskers, beschermbrillen, beschermhelmen en schorten zodat wij ons voldoende kunnen beschermen tegen het virus.”
“De stress en verdraagzaamheid binnen ons team liggen gevoelig, merken we zelf. Wij worden ook ondersteund door een ‘supportteam’, dat bestaat uit psychologen die elke dag langskomen en vragen naar onze toestand.”
Dagelijks verschijnen er akelige beelden van patiënten die in coma liggen. Hoe slecht zijn de patiënten eraan toe in coma? “Slecht. Wij hebben op één maand tijd gezien dat de patiënten heel erg ziek kunnen zijn. Ook hebben wij al verschillende overlijdens gehad op de afdeling”.
“Patiënten hebben het psychisch zwaar”
“We merken dat de patiënten het op psychisch vlak het ook niet al te gemakkelijk hebben, zoals een echtgenoot die in een kritieke toestand of zelfs overlijdt aan het virus. Ook zijn er frustraties bij patiënten omdat ze geen bezoek mogen ontvangen en enkel aan telecommunicatie kunnen doen.”
Onlangs verscheen er ook nog een artikel over het Jessa Ziekenhuis dat er amper nog medicatie is om patiënten in coma te houden, klopt dit? “Dit klopt en is te wijten aan de overvloedige opnames op intensieve zorgen.”
Hoe kunnen wij als volk de zorgmedewerkers ondersteunen? “Door zo veel mogelijk thuis te blijven en de regels goed op te volgen!”