Het gemiddeld aantal coronabesmettingen begint nu echt fors te dalen. Volgens voorlopige cijfers gaat het om een daling met 33 procent in een week tijd, met een derde dus. Die daling is ook te merken in het reproductiegetal, dat weer onder de 1 zakt. Dat betekent dat het virus aan kracht afneemt. En ook het aantal ziekenhuisopnames daalt nu lichtjes.

Tussen 27 januari en 2 februari werden in ons land elke dag gemiddeld 34.661 besmettingen geregistreerd, dat is een daling met 33 procent in vergelijking met de week ervoor (20 – 26 januari). Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen. Tussen 30 januari en 5 februari werden per dag gemiddeld 345 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn mensen die specifiek wegens covid in het ziekenhuis belanden, niet mensen die met een andere aandoening in het ziekenhuis belanden en vervolgens positief testen op het coronavirus.

Er liggen momenteel 4.005 personen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen. Dit gaat wel over alle covidpatiënten, ook mensen die eerst met een andere aandoening werden opgenomen. 414 van hen liggen op de afdelingen intensieve zorg.

We lijken over de besmettingspiek heen
We komen van weektoenames van ruim 70 procent. De vijfde coronagolf lijkt dus over de piek heen. Omikron heeft de deltavariant bijna compleet verdrongen en maakt 99,3% uit van de besmettingen.

De piek van ziekenhuisopnames hebben we wellicht deze week bereikt. Tussen 26 januari en 1 februari overleden dagelijks gemiddeld 34 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 30 procent meer dan in de week ervoor. De toename is er vooral bij de 85-plussers, zowel binnen als buiten de woonzorgcentra. In de woonzorgcentra is het aantal besmettingen gestegen met 30 procent. 1 op de 5 meldt een grote uitbraak van 10 of meer gevallen.