SINT-TRUIDEN – Als de ochtendzon haar stralen werpt op het charmante Trudopleintje aan de Meinstraat, dan weet je dat de Oxfam Wereldwinkel ontwaakt met één missie: het vieren van Internationale Vrouwendag met een speciale koffie, doordrenkt met vrouwelijke kracht en empowerment.

Nida Koksisné Bence, de vastberaden winkelverantwoordelijke van de Oxfam Wereldwinkel hier in Sint-Truiden, legde vanochtend op radiozender Trudo FM in ‘De Ochtend’ uit wat hun bijzondere koffie zo uniek maakt. “Het draait allemaal om de connectie,” zegt ze, haar stem doordrenkt met trots. “Onze ‘vrouwenkoffie’, zoals we het liefkozend noemen, komt rechtstreeks van de Rebuild Women’s Hope koffiecoöperatie in de Kivustreek van Congo.” Met een glimlach beschrijft Nida de essentie van deze bijzondere koffie. “Medium gebrand, volle body, met karaktervolle toetsen van fijne acide,” zegt ze, haar passie voor koffie onmiskenbaar. “Maar wat het echt speciaal maakt, is de inzet voor vrouwenrechten en gendergelijkheid die in elke boon weerklinkt.”

Marceline Budza

“Rebuild Women’s Hope is veel meer dan alleen een koffiecoöperatie”, vertelt Nida. “Het is een beweging, gedreven door de visie van oprichtster Marceline Budza, die de kansen en de rechten van vrouwen in de koffiesector wil versterken. Marceline zag de harde realiteit op het eiland Idjwi. Het gaat over vrouwen die keihard werkten, maar te weinig terugkregen voor zichzelf en hun gezinnen. Ze wilde dat veranderen, en dat is precies wat ze deed.”

https://www.rebuildwomenshopedrc.org

Wij geloven dat bouwen aan de hoop van vrouwen de hoop van de hele natie is.
Marceline Budza van Rebuild Women’s Hope

Maar de weg naar verandering is niet zonder obstakels, benadrukt Nida. De politieke onrust in de regio zorgt voor uitdagingen bij de productie en het vervoer van de koffie, wat vooral vrouwen treft. “Maar ondanks alles blijven deze vrouwen standvastig. Hun empowerment is niet te stoppen.”

Koffiedagen

Terwijl de wereld vandaag Internationale Vrouwendag viert, is de boodschap van Nida en de Oxfam Wereldwinkel duidelijk: elke slok van deze ‘vrouwenkoffie’ is een eerbetoon aan de kracht, de moed en de veerkracht van vrouwen overal ter wereld. “Strong women, great coffee,” besluit Nida. “Dat is waar we voor staan. Elke Truienaar is welkom om bij ons een kopje koffie te komen proeven.”

Koffiedagen op vrijdag 8 en zaterdag 9 maart, Meinstraat, Sint-Truiden

Rebuild Womens Hope – female coffe producers©️Oxfam/rdc