De stad Sint-Truiden scoort naar verluidt zeer slecht in verband met de toegankelijkheid van bushaltes van De Lijn”, zegde VOORUIT-gemeenteraadslid Hilde Cops-Visser tijdens de laatste gemeenteraad.

Enkele cijfers:
-aan slechts 6,5% van de haltes in Sint-Truiden kunnen mensen met een rolstoel zonder hulp op de bus (Vlaanderen 12,8%, Limburg 16%);
-aan 21% van de haltes kunnen personen met problemen op de bus mits assistentie (Vlaanderen 29,4%, Limburg 27%);
-5,9% van de bushaltes zijn toegankelijk voor personen met een visuele beperking (Vlaanderen 6,4%, Limburg 11%).

Vlaanderen voorziet nu extra subsidies om iets te doen aan de toegankelijkheid van bushaltes en je zou dan toch denken dat de stad Sint-Truiden daar als één van de eerste zou op inspelen. Maar niets is minder waar: 32 Vlaamse gemeenten hebben inmiddels al het charter ‘Masterplan Toegankelijke haltes’ ondertekend.

Voor de eerste lichting van het Coachingproject door ‘INTER -tussen mens en omgeving-’, het Vlaams agentschap voor Toegankelijkheid hebben al 26 gemeenten zich ingeschreven.

“Ik heb het punt afgelopen maandag 25 oktober 2021 nog ter sprake gebracht tijdens de gemeenteraad. Maar zoals altijd: afgewimpeld door voorzitter Bert Stippelmans (CD&V)”, zegt Ludwig Vandenhove op zijn FB-pagina. “Zal het zijn zoals zo vaak? Neen zeggen tegen ons als VOORUIT en ondertussen zelf een dossier indienen. Alleszins zou dat beter zijn dan niets te blijven doen, besluit het Vlaams parlementslid van Vooruit.

Hij wordt door een lezer echter onmiddellijk van antwoord gediend. “Ik denk dat mevrouw Cops-Visser in deze toch eens wat beter moet leren luisteren naar de voorzitter die het punt omschreef als, en ik citeer: “een terechte bezorgdheid die beter niet in de varia van een GR wordt gebracht”. Dat Vooruit nu komt met van dat populistische gewauwel als “afgewimpeld door de voorzitter” is niet alleen onjuist maar doet bovendien de raad waarvoor zij gekozen is en waarin zij een terecht punt op het verkeerde moment ter sprake bracht, alleen maar oneer aan. Diep triest.” Einde citaat.