Het Overlegcomité zat samen om de coronamaatregelen te bespreken, en dit werd beslist:
We gaan over naar code oranje in de coronabarometer. Dat betekent soepelere regels voor evenementen, vrijetijdsactiviteiten en horeca. Op café of restaurant zou er daardoor geen maximumaantal meer zijn aan tafel en rechtstaand consumeren wordt mogelijk. Bij evenementen mag 80 procent van de zaalcapaciteit gebruikt worden. Bekijk hieronder in detail wat code oranje betekent per sector.
Telewerk zal niet langer 4 dagen per week verplicht zijn, maar wordt enkel aanbevolen.
En kinderen jonger dan 12 jaar moeten niet langer een mondmasker dragen.Code
De maatregelen zouden ingaan op vrijdag 18 februari, precies over één week dus. De mondmaskers voor kinderen verdwijnen , winkelen met twee gaat op de schop, verenigingsleven kan weer starten.
We geven nog even de regels van code oranje.
Evenementen
- “Dynamische” evenementen, waarbij het publiek niet volledig zit, zijn weer mogelijk. Denk aan congressen, feestjes, of concerten met een (deels) staand publiek
- Tot 90% bezetting mogelijk, zowel binnen als buiten en zowel voor dynamische als niet-dynamische evenementen. Een volledig volle zaal kan enkel als de ventilatienormen gehaald worden, en als de CO₂-meters onder de 900 ppm blijven.
- Mondmasker is verplicht voor zittende evenementen binnen
- Mondmasker is enkel verplicht voor personeel bij evenementen met een dynamisch publiek, zowel binnen als buiten
- Covid Safe Ticket nodig, vanaf 50 aanwezigen binnen en 100 aanwezigen buiten
Horeca
- Geen sluitingsuur meer
- Geen mondmasker meer voor klanten, enkel voor personeel
- Covid Safe Ticket nodig, altijd binnen en vanaf 100 aanwezigen buiten
- Nachtclubs en danscafés kunnen weer open
Vrije tijd
- Versoepeling mondmaskers: enkel bij contact met zogenoemde externen”
- Geen beperking meer op de capaciteit van buitenactiviteiten, binnen zijn maximum 200 mensen toegelaten
- Aanbeveling om “intensief contact te vermijden”
Blijf voorzichtig!
“Code oranje is een stap in de richting naar een normaal leven maat het virus is nog niet weg, integendeel. Het is nog steeds geen seizoensgriepje geworden. Maar we kunnen ons zeker voelen met 7 miljoen Belgen die hun boosterprik al kregen: onze grote vaccinatiegraad is onze troef om volgende maand naar code geel te gaan. Maar het wordt zeker een luchtige lente, we worden vrijer, gemoedelijker, feestelijker. Maar alles hangt af van ons gedrag. We moeten de basisreflexen blijven respecteren: maskers dragen in het bijzijn van zwakkeren, afstand houden als het kan, zelftesten uitvoeren als we twijfelen. Zo zullen we code geel bereiken en zijn we echt aan de vrijheid gearriveerd”, zegde premier Alexander De Croo nog tijdens de persconferentie.