De coronacijfers stijgen allemaal verder. Maar die stijging verloopt intussen wat trager. Dat is vooral het geval voor de besmettingen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Sciensano.
Tussen 23 en 29 juli werden gemiddeld 33,1 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om een stijging met 23 procent tegenover de week voordien. In totaal liggen er 218 mensen in het ziekenhuis, goed voor een stijging met 10 procent. Ook het aantal patiënten op intensieve zorgen stijgt. Er liggen nu 93 mensen op een afdeling intensieve zorgen.
Tussen 20 en 26 juli werden 1.469 nieuwe besmettingen geteld per dag, een stijging met 4 procent. Zo’n 568.000 test werden dagelijks afgenomen en de positiviteitsgraad bedroeg toen 2.8 procent.
Tijdens diezelfde periode overleden 2 mensen ten gevolge van het coronavirus. Dat brengt het totaal op 25,235 overlijdens sinds het begin van de pandemie in ons land.
Het reproductiegetal bedraagt momenteel 1,18. Wanneer dat cijfer boven de 1 zit, wil dat zeggen dat het virus aan kracht wint. De incidentie bedraagt nu 175,3.

70 procent volwassenen volledig gevaccineerd
Zowat 6,5 miljoen Belgen zijn volledig gevaccineerd. Dat is meer dan 70 procent van de volwassen bevolking. Dat blijkt uit de recentste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Die vaccinatiegraad was één van de voorwaarden voor de vierde fase van het zomerplan, die gepland staat vanaf 1 september.

Van alle Belgen hebben er nu bijna 8 miljoen minstens één dosis van een coronavaccin ontvangen. Dat is meer dan 83 procent van de volwassen bevolking.
In Vlaanderen zijn 4 miljoen mensen volledig gevaccineerd, goed voor 73 procent van de volwassenen. In Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaat het respectievelijk om 69 en 68 procent van de 18-plussers. Brussel hinkt achterop met 53 procent.
De vaccinatiegraad ligt het hoogst bij 75-84-jarigen, van wie 91 procent volledig ingeënt is. In de categorie tussen 18 en 34 jaar is dat 41 procent. Van de 12-17-jarigen kregen er 294.000 een eerste prik, 42.100 zijn volledig gevaccineerd.

Fase 3 van het zomerplan gaat in
Vandaag treedt fase drie van het ‘zomerplan’ in werking. Dat betekent onder meer dat geen beperkingen meer gelden op het maximale aantal klanten in winkels en winkelcentra, en een toegangscontrole daar niet langer verplicht is. Evenementen binnen kunnen weer met 3.000 bezoekers plaatsvinden. Dat moet wel nog met mondmasker en op veilige afstand van elkaar. Buiten mogen weer 5.000 mensen een evenement bijwonen.

Vanaf 13 augustus zijn ook massa-evenementen in de buitenlucht weer toegelaten, mits de bezoekers met het Covid Safe Ticket kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn, minder dan 48 uur geleden een negatieve coronatest hebben afgelegd of recent besmet raakten met het virus en weer hersteld zijn.
Ook handelsbeurzen kunnen weer doorgaan. Feesten en recepties, zoals bij huwelijken, mogen weer tot 250 mensen binnen ontvangen. Die laatsten volgen daarbij de regels die ook voor de horeca gelden. Tot slot kunnen jeugdactiviteiten- en kampen plaatsvinden met maximaal 200 mensen met overnachting. Vooraf testen op Covid-19 wordt daarbij ten zeerste aanbevolen.