De Literaire Prijzen van de stad Sint-Truiden kunnen nog altijd rekenen op een groeiende belangstelling. Ook in 2021 ontving de organisatie inzendingen van een recordaantal deelnemers. Voor het tweede jaar op rij zagen de organisatoren zich genoodzaakt om de traditionele prijsuitreiking in de Academiezaal af te blazen vanwege de epidemiologische omstandigheden. Daarom zetten de stad en Bibliotheek Toni Coppers vanaf donderdag 27 januari (startdag van de poëzieweek) elke week een van de prijswinnaars in de kijker op hun Facebookpagina.

Al meer dan veertig jaar organiseert de stad Sint-Truiden in samenwerking met de literaire jury’s de Literaire Prijzen van de stad Sint-Truiden, een schrijfwedstrijd voor niet-gevestigde auteurs en jongeren. “Voor de editie van 2021 konden we rekenen op maar liefst 569 inzendingen van 330 verschillende deelnemers. Traditiegetrouw stuurden auteurs uit alle hoeken van Vlaanderen en Nederland hun gedichten en kortverhalen in. In de huidige situatie is het dan geen goed idee om al die deelnemers bij elkaar te brengen voor een fysieke uitreiking in de Academiezaal”, zegt schepen van Cultuur Stijn Vanoirbeek.

Wildcard Talentontwikkeling
“Maar er is ook heuglijk nieuws”, vervolgt schepen Vanoirbeek. “Dankzij de ondersteuning van Willemsfonds Sint-Truiden, mogen we voor het eerst vier beloftevolle deelnemers tussen 14 en 21 jaar belonen met de ‘Wildcard Talentenontwikkeling voor jongeren’. Zodra het terug kan, zal het Willemsfonds voor deze jonge dichters en schrijvers een reeks inspirerende workshops op touw zetten, waarin ze hun schrijftalent verder kunnen ontplooien. De winnaars ontvangen binnenkort een uitnodiging om tijdens een online vergadering het verloop van dat traject verder uit te stippelen”, aldus schepen Vanoirbeek.

De eerste Wildcards zijn uitgereikt aan Wij zijn wie van Marlies Celen (Veltem-Beisem), De stuwdam van Talin de Jeu (Stichtse Vecht, Nederland) en Steeds meer mensen noemen van Leonie De Clercg (Wevelgem). Het vierde bekroonde werk is De hond van je vader van Lena Majri uit Ronse. Zij sleepte met haar originele en beeldrijke gedicht Neologisme ook de jongerenprijs voor poëzie in de wacht.

Winnaars
Bruno De Waele (Hoegaarden) en Theo Van Loo (Assebroek) delen de ‘Jongerenprijs voor kortverhaal’. Hun sterk opgebouwde verhalen Komt u toch binnen en Ik spring stelden de jury voor een onmogelijke keuze. Voor de 45ste Guido Wulms-prijs voor poëzie ontving de jury maar liefst 329 gedichten van 134 deelnemers. Ondanks dit recordaantal, viel de keuze anoniem op het gedicht Deemstering van Paul Vincent (Retie). De Simon Michaël Coninckx-prijs van de Cultuurraad ging naar Jaap Lemereis uit Amersfoort (Nederland) voor het gedicht hotel in Dover met full british breakfast. Als ze eens wist van Fay Van Kerckvoorde (Gent), over een dementerende grootmoeder en haar kleindochter, mag zich voortaan de onbetwistbare winnaar noemen van de Hendrik Prijs-prijs voor kortverhaal.

Wissel van de wacht
“Ten gevolge van de beperkingen besloten twee juryleden na jarenlange trouwe dienst om de fakkel door te geven. Jos Geusens beoordeelde al sinds 2005 inzendingen in de categorie proza. Jos Wilmots tekende al vanaf het prille begin present in de jury voor de poëzieprijs. We keken ernaar uit om deze twee sterkhouders tijdens de uitreiking in de bloemetjes te zetten voor hun belangeloze toewijding. Omdat Jos Wilmots mee aan de wieg stond van de Guido Wulms-prijs, willen we hem graag ere-jurylid maken. De officiële huldiging zal nu moeten wachten tot de eerstvolgende fysieke prijsuitreiking”, voegt de schepen van Cultuur nog toe.

Alternatieve uitreiking
In de huidige epidemiologische omstandigheden behoort een fysieke prijsuitreiking in de Academiezaal niet tot de mogelijkheden. Bij wijze van alternatieve uitreiking zetten Bibliotheek Toni Coppers en de stad vanaf 27 januari (startdag van de poëzieweek) wekelijks een van de laureaten in de kijker op hun Facebookpagina. Zo krijgen cultuurliefhebbers uitgebreid de gelegenheid om kennis te maken met de gelauwerde auteurs en hun bekroonde inzendingen.

Zes literatuurprijzen in onze stad

  1. Jaarlijks de Guido Wulms-prijs voor poëzie. Het stadsbestuur schenkt aan de winnaar een geldprijs van € 700.

  2. Jaarlijks de Simon Michaël Coninxprijs voor poëzie. De cultuurraad schenkt aan de 2e laureaat een kunstwerk.

  3. Jaarlijks de Hendrik Prijs-prijs voor kortverhaal. Het stadsbestuur schenkt aan de winnaar een geldprijs van € 700.

  4. Jaarlijks de Jongerenprijs voor poëzie. Het stadsbestuur schenkt aan de winnaar een geldprijs van € 400.

  5. Jaarlijks de Jongerenprijs voor kortverhaal. Het stadsbestuur schenkt aan de winnaar een geldprijs van € 400.

  6. Jaarlijks de Wildcard Talentenontwikkeling voor jongeren. Het Willemsfonds Sint-Truiden richt workshops in om beloftevolle dichters of schrijvers te ondersteunen.

Wil je zelf je kans wagen? Neem dan zeker een kijkje op de website www.literaireprijzen.be. Daar ontdek je alle prijswinnaars van de afgelopen editie en vind je meer info over het wedstrijdreglement. Inzendingen voor de editie van 2022 kunnen elektronisch worden ingediend tot 31 mei 2022.